У Тернополі заборонили пересувні цирки, але не всі

29.08.2018 14:43   Джерело: УХ-радіо
Опубліковано : Новини Тернопілля

Рішення про заборону пересувних цирків прийняли на сесії Тернопільської міської ради. Заборона стосується жорстокої експлуатації тварин. Виняток залишили для цирків, діяльність яких дозволена Міністерством культури України, - пише УХ-радіо з посиланням на МедіаТОР.

В Україні діє закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», який забороняє діяльність пересувних звіринців і дресирування тварин із застосуванням насилля. Проте робота пересувних цирків-шапіто поки що дозволена. У деяких містах України зоозахисники відстояли і заборону цирків-шапіто.

«Щодо Тернополя, то у рішенні є додатковий підпункт, який говорить про виключення із заборони, коли цирки отримують дозвіл на діяльність від Міністерства культури. Рішення звучить так – заборона діяльності цирків з використанням хижих і екзотичних тварин. Тобто, це не стосується виставок котів, голубів. Якщо це гастрольні тури, які були заздалегідь погодженні з Міністерством культури, то міська рада не може заборонити такі цирки”, –  каже начальник управління культури Тернопільської міської ради Олександр Смик. 

Тобто рішення міської ради обумовлює діяльність пересувних цирків. Вона можлива в обласному центрі лише зі спеціальним посвідченням від Міністерства культури.

Тим часом тернопільські зоозахисники хочуть відстояти вимогу щодо заборони усіх пересувних цирків. Волонтерка Людмила Чеховська переконана: в Україні будь-які пересувні цирки заборонені, оскільки прийнятий відповідний закон. Дівчина не розуміє, чому доводиться відстоювати цю вимогу ще й на локальних територіях.

«Петиція про заборону цирків у Тернополі набрала 315 голосів. Ми співпрацюємо з всеукраїнським зоозахисним рухом, спільно з яких проводимо акції на підтримку тварин. Зокрема, нам вдалося провести марш з права тварин, однією із ключових вимог було заборонити жорстоке поводження з тваринами, а зокрема і діяльність пересувних звіринців, які використовують шоу-програми тварин. Але одного дня я вийшла з будинку, і навпроти побачила величезний плакат про приїзд цирку. Такі плакати були розвішеними по всьому місту, а зокрема на території шкіл і дитячих садочків. Я зацікавилася, що з цим питанням загалом відбувається в Україні. І зокрема, вдалося дізнатися, що у багатьох містах пересувні цирки вже заборонені», – розповідає Людмила Чеховська.

Рішення про заборону пересувних цирків прокоментував міський голова Тернополя Сергій Надал: «Ми не відмовляємося повністю від пересувних цирків. Ми прийняли рішення, що стосується приведення до відповідних вимог діяльності цирків. Зокрема, повинні бути належними умови утримання тварин, щоб відвідувачі могли отримати естетичне задоволення, щоб не було жодного негативу, що стосується утримання тварин».

Волонтери у Тернополі ретельно стежать за виконанням вимоги про заборону пересувних цирків. Зоозахисники запевняють: у разі порушення заборони викликатимуть поліцію.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: УХ-радіо  

Коментарі