На Тернопільщині рятувати Дністер планують через суд

28.08.2018 22:43   Джерело: 7 днів
Опубліковано : Настя Острозька

На Тернопільщині громади, яким загрожує підтоплення в разі будівництва каскаду із шести ГЕС на Дністрі, готові судитися з урядом. Таке рішення вони прийняли нещодавно в райцентрі області – місті Заліщиках, повідомляє сайт 7 днів.

Зразки судових позовів уже готові. Позиватися може кожен, чиї права будуть порушені.

Люди переконані, що невеселе майбутнє для унікальних Дністровських заповідників і заказників та 15 сіл Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, які розкинулися на берегах ріки, передбачене в програмі розвитку гідроенергетики на період до 2026 року. Каскад шести ГЕС, які мають збудувати на Дністрі, передбачає створення величезних водосховищ на місцях, де сьогодні живуть люди, де їхні цвинтарі й городи.

— Важливо, щоб позов подавала фізична чи юридична особа, права якої порушують. Це може бути конкретний мешканець, селищна рада, облрада, ОТГ тощо. Колективних звернень недостатньо, щоб будівництво припинили. Надзвичайно важливо перевести цей процес у юридичну площину. Якщо люди створять хвилю «дністровських» позовів, уряд мусить якось реагувати, — пояснює юрист Володимир Рибалко.

Попередня судова практика проти будівництва ГЕС на Дністрі невелика. Чи не єдиний позивач — екологічна організація «Право, екологія і світ». Проте їй відмовили, аргументуючи це тим, що будівництво гідроелектростанцій не порушує прав організації. Тобто, відмовили із суто формальних міркувань.   Сьогодні ГО «Право, екологія і світ» готова співпрацювати з мешканцями наддністровських громад.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 7 днів  

Коментарі