Від «Маєстату слова» до «HOMESICK» – довга дорога до себе

27.08.2018 10:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Мабуть, це про нього – Богдана Березу хтось колись з великих  сказав, що ті, що виїздять за море, міняють небо, а не душу. У випадку п. Богдана – суттєве уточнення: не за море, а за океан, до Америки. І не з цікавості чи ще з якоїсь  придибенції, а на заробітки. Разом з дружиною. Їхали на «трошки», а повернулись аж через сім років. У його творчому доробку «Зарубіжна література в завданнях і запитаннях» (2002), «Маєстат слова» (2011), «Враження. Двадцять сім бесід про українську книгу» (2013). Був директором школи у Супранівцях та в Підволочиській середній школі, яка завдяки йому стала гімназією ім. Івана Франка. Очолював районне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».  Переможець Всеукраїнського конкурсу «Вчитель всесвітньої літератури сільської школи».  

Оскільки встиг попрацювати в журналістиці (вчитель-філолог), то з перших днів перебування у «столиці світу»  – Нью-Йорку, почав занотовувати все побачене, пережите, осмислене і переосмислене. А записувати було що!  Ким тільки там не працювали з дружиною…Тих щоденників трохи назбиралося і після повернення в Україну Богдан Береза об’єднує їх в одну книгу під назвою «HOMESICK. Той, що сумує за домом» (видавництво Джура). За жанром це духовний роман-есей в щоденниках, у якому змальовується портрет сучасної Америки. Такої, якою її пізнавав автор упродовж семи років. Книга успішно презентувалась на Міжнародному книжковому форумі «Арсенал» у Києві, а нещодавно – у світлиці Тернопільської обласної організації  НСПУ. Як писав філософ-стоїк Сенека у своїх «Листах до Луцілія», треба поспішати до себе, –  каже пан Богдан. – І ця книжка про Америку – це, як я розумію свій задум, до певної міри має бути про кожного з нас, хто на довгій і трудній дорозі до себе…

Книга читається легко і з цікавістю. А ще й тому, що тут можна зустріти прізвища та імена відомих і знайомих тернополян, от для прикладу – Бориса Демківа, Василя Махна, Михайла Ониськіва. Ну, і звісно, філософські роздуми-вкраплення це справжня інтелектуальна насолода. А їх тут достоту! Іван Франко, Тарас Шевченко, Ніцше, Платонов, Юрій Шухевич, Герман Гессе, Іван Драч, Гюго… Наступне знайомство книги з читачами відбудеться на Львівському книжковому форумі у вересні. До друку готується продовження. До слова. Уривки із цієї книги прозвучали по радіо (Київ). Отримали схвальні відгуки слухачів.

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі