Аграрна Тернопільщина: нектар гірських плаїв

17.08.2018 13:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

Зараз майже 400 тисяч українців займаються бджільництвом.70 відсотків загального меду забезпечують приватні пасіки семи областей країни. Зокрема,Вінницької,Запорізької, Житомирської, Дніпропетровської. Миколаївської, Полтавської та Київської області. Промислові бджологосподарства малочисельні. Не завжди дотримуються там усі технологічних процесів медозбору, останніх настанов науки селекції, генетики, і відчувається хронічний недобір молодих спеціалістів. Однак всі ці чинники не заважають  торік  відправити 50 тис. тонн цілющих кристалів здоров’я у 35 країн світу. При цьому експорт виріс на 54 відсотки у порівнянні з 2016 роком. Загалом вироблено близько 80 тисяч тонн продукту,  з них  лише 30 тисяч тонн реалізується на внутрішньому ринку.

В Україні є унікальний мед, якого немає ніде у світі. Це нектар зібраний із різнотрав’я на гірських плаях, в основному деяких гірських районах Прикарпаття, Буковини і Закарпаття. За ним туди їдуть із-за кордону, Ціна майже аналогічна акацієвому 180-200 грн за літр. Гречаний, липовий коштує значно дешевше на 20-30 відсотків. Найдорожчий у світі є мед з мануки- чайного  дерева, який виробляють лише в Новій Зеландії та Австралії. За банку 0,5 л потрібно заплатити тисячу гривень

А тим часом на Тернопільщині промислове і сучасне виробництво меду з експортом цього продукту на терени Європи,США, Канади організовує відомий аграрник Юрій Березовський з  Товстолуга Тернопільського району. Він зорганізував громадське об’єднання  « Спілка  пасічників Тернопільщини». Бджолярі області обрали його керівником, надіючись на його господарську енергію й поступ у цій солодкій справі. Пан Юрій налагодив і запустив першу в краї лінію з фасування меду, організував торговий бренд « Пасіка Березовських» Число бджоло сімей на пасіках Товстолуга і Малого Ходачкова сягнуло за 350 сучасних вуликів польського виробництва.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі