На Тернопільщині вперше відзначать проведення III Надзвичайного Великого Збору ОУН

Опубліковано:
17 Серпня, 2018

Нині на Тернопільщині триває підготовка до проведення святкових заходів з нагоди 75-річчя проведеня III Надзвичайного Великого Збору Органiзацiї Українських Нацiоналiстiв (бандерiвцiв). Урочистості присвячені цій події відбудуться 24-25 серпня на хуторi Веснiвка поблизу с. Золота Слобода Козiвського району.

21-25 серпня 1943 року на хуторi Веснiвка поблизу с. Золота Слобода Козiвського району вiдбувся III Надзвичайний Великий Збiр ОУН (б), на якому делегати прийняли оновлену програму ОУН(б) i внесли змiни до структури Органiзацiї. 

Враховуючи військовий стан, дотримуючись конспірації, на Зібранні були присутні 27 делегатів (Р. Шухевич, Д. Маївський, В. Кук, Р.Волошин, Р. Кравчук, В. Охримович, Д. Ребет, М. Прокоп, О. Логуш, Я. Бусел, М.Лебідь, І. Гриньох, Й. Позичанюк, В. Турковський, М. Степаняк, В.Горбаченко, М. Полідович, К. Осьмак, В. Потішко, І. Вовчук і З. Марцюк та інші). 

За переказом старожилів села Золота Слобода збір делегатів проходив за цвинтарем хутірських господарів – Чортківських та Фостяків. На подвір’ї Віри Чортківської була виготовлена добре законспірована криївка-бункер більш як на 10 підпільників із запасним виходом. Не виключено, що там проходила передзборова нарада проводу ОУН. Але на вимогу СБ заради обережності і щоб не привертати увагу до такого скупчення людей, делегати перебазувалися за 2-3 кілометри у вже заздалегідь підготовлене місце – хутір Веснівку на обійстя господарів Григорія та Миколи Микитівих. Хутір Веснівка межував з хуторами Вертеп, Замости, Качмарка, Латунівка, Ставки і Чамбулівка, які в 30-х роках ХХ століття стали вулицями села Веснівка. 

У зв’язку з арештом нiмецькими окупантами Провiдника Степана Бандери та iнших провiдних дiячiв на Зборi обрали нове керiвництво ОУН. Органiзацiю Українських Нацiоналiстiв очолив Роман Шухевич «Тур», який згодом став Головним Командиром УПА, генерал-хорунжим пiд псевдо «Тарас Чупринка» i Головою Секретарiату УГВР пiд псевдо «Р. Лозовський» та очолив усе збройне пiдпiлля Воюючої України. Це був перший Великий Збiр ОУН, який проходив на територiї України.

Історичний Третій Збір, який проходив на українських землях під час війни і окупації, відіграв важливу роль у національно-визвольній боротьбі. ОУН завдяки своїм похідним групам, охопила усі етнічні землі, на яких проживали українці від Сяну до Дону. Це дало змогу вивчити ситуацію та настрої і залучити їх до боротьби за УССД.

Євген Філь.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #24 серпня, #бишки, #веснівка, #збір, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОУН, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: