Туристична асоціація Тернопілля – успішні два роки державно-приватного партнерства у туристичній галузі Тернопільщини

Опубліковано:
14 Серпня, 2018

Наприкінці травня 2016 року свою діяльність розпочала громадська організація «Туристична асоціація Тернопілля», до складу якої увійшло 15 засновників – членів правління організації. 9 вересня 2016 року під час презентації одного з перших проектів організації – «TRANSIMPERIA. Мандрівка старим кордоном»  голова Туристичної асоціації Тернопілля  Наталія Волощук зазначила: «В Україні почали усвідомлювати те, що туризм – це прибуткова галузь економіки. У розвинених країнах світу її частка становить 11% ВВП. Водночас туризм розповсюдив свій вплив на соціально-культурні проекти, промисловість і т.д. Основою просування туристичної галузі – є промоція і брендинг території. Якраз настав час об’єднати зусилля громадських активістів і гравців ринку, щоб активніше і краще просувати туристичну галузь. Саме з цією метою 29 травня цього року була створена громадська організація «Туристична асоціація Тернопілля», партнерами якої стало 15 членів правління. Всі вони відомі гравці туристичної галузі нашого краю, зокрема засновник та почесний власник мережі колоритних закладів «Самогонна ресторація» і голова Гільдії рестораторів Тернопільщини Михайло Гросуляк, віце-президент з питань регіонального співробітництва, керівник Тернопільського регіонального представництва Міжнародної Торгової Палати ICC Ukraine Тарас Демкура, відомі ресторатори Ігор Парій, Ігор Мамус, Богдан Калушка, голова закритого акціонерного товариства санаторій «Медобори» Василь Мартинюк, представник ПАТ «Тернопіль – готель» Вікторія Процюк, туроператор від ПП «Оксамит – КЛ» Лідія Королюк, голова ТОВ «Обласний спортивно-туристський клуб» Валерій Старичков, ЗАТ «Тернопільтурист» Галина Сопронюк, приватний підприємець «Рід-тур» Іванна Романська, а також Надія Голод – керівник Бережанського краєзнавчого музею. Об’єднання створено як регіональна, відкрита для вступу громадська організація, що має на меті консолідувати зусилля бізнесу і державних структур для розвитку галузі».

null

У тісній співпраці з членами організації, відділом туризму Тернопільської ОДА, Тернопільською міською радою, обласним та міським ТІЦами. представниками ОТГ, громадськими інституціями, небайдужими до теми, волонтерами  протягом 2016-2018 років було реалізовано низку важливих для нашого краю проектів, проведено чимало заходів. Потрібно зазначити, що для України Тернопільщина – надзвичайно перспективна  територія, що має своє унікальне туристичне обличчя, яке варто відкривати і показувати всьому світові з неприхованою щирою усмішкою. З метою популяризації Тернопілля керівництво асоціації залучає до активної співпраці туристичний бізнес та громадськість краю, використовує найсучасніші можливості ІТ-технологій; живе туризмом, любить своє рідне, є амбасадором країни і докладає всіх зусиль, щоб перетворити туризм на галузь надії, інвестиційну перевагу майбутнього.

null

За більш  як два роки діяльності, організація стала дієвим і впізнаваним туристичним громадським об’єднанням в Україні. Опубліковано численні інформаційні матеріали в місцевих ЗМІ, інтернет-виданнях щодо діяльності організації та її участі в туристичних і туристично-привабливих міжнародних і всеукраїнських  заходах, висвітлення проблематики проблематики галузі в регіоні. Підготовлено авторські матеріали голови організації до виступів у містах  Києві, Черкасах, Тернополі, Рівне, Збаражі, численні презентації діяльності організації, у тому числі на Всеукраїнських прес-конференціях, міжнародних зустрічах. З метою промоції організації проведено ряд публічних  виступів-презентацій  про діяльність організації, сере яких виступ-презентація діяльності організації на Раді регіонів МЕРТ України (липень 2017 року), виступ-презентація в Черкасах на туристичному Форумі (жовтень 2017 року), виступ на першому Тернопільському туристичному форумі ТТФ – 2018 р. (березень 2018). Підтримка зв’язків з медіа середовищем і просування інформаційних матеріалів відбувались за фінансової підтримки та особистої ініціативи члена правління Туристичної асоціації Тернопілля Тараса Демкури, перегляд яких є вільним в мережі Інтернет. Наповнюється сторінка організації у соцмережах актуальною інформацією про діяльність ТАТ, важливі заходи і події. Окрім того,  до 2018 року з ініціативи організації здійснювалась підтримка сторінки у проекту «TRANSIMPERIA. Мандрівка старим кордоном» у фейсбуці.

Створено електронну базу даних суб’єктів підприємницької діяльності у галузі туризму Тернопільської області, регіонів України з метою об’єднання всіх гравців туристичного ринку. Головою і помічником голови Туристичної асоціації Тернопілля постійно ведеться робота щодо розсилання запрошень до співпраці, участі у різних заходах місцевого, всеукраїнського та міжнародного рівнів. Окрім того, направлялись листи-подяки за співпрацю за підсумками участі в проведенні Регіональної ради з питань туризму в Тернопільській області та Міжнародних та Всеукраїнських туристичних салонів тощо. На початку діяльності організації в ТВЦ «Атріум» було організовано одноденний семінар-навчання «Маркетингова стратегія просування суб’єктів підприємницької діяльності в Інтернеті» від Андрія Сірука, який зібрав більше 50 зацікавлених учасників. Підготовлено і опубліковано інформацію про організацію в бізнес-каталозі «Тернопільщина – перспективний майданчик для бізнесу» (грудень, 2016 року), розроблено інформаційно-рекламну продукцію, інформаційний банер про діяльність організації, розроблено щорічний електронний подієвий календар туристичних і туристично-привабливих заходів на 2017, 18 роки з використанням інформації щодо діяльності організації.

null

Однієї з віхових подій стала участь голови асоціації Наталії Волощук та члена правління ТАТ Тараса Демкури, Назара Яворського – як представника державних структур, у загальних зборах Національної туристичної організації України з питань створення і визначення завдань регіональних представництв у розбудові національного органу на перспективу (м. Київ, серпень, грудень 2017 року, березень 2018 року). Зазначимо, що під час Міжнародної конференції «Брендинг дестинацій: запорука побудови успішної репутації» голова громадської організації «Туристична асоціація Тернопілля» Наталія Волощук підписала Меморандум про взаєморозуміння у галузі туризму та курортів між регіональними асоціаціями провідних туристичних регіонів та міст. Загалом цей документ підписали представники 13 регіональних асоціацій.

Директор департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі Іван Ліптуга під час підписання Меморандуму наголосив на тому, що Україна одна з останніх держав у світі, яка до цього часу не має національної туристичної організації. Відповідно департамент туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі максимально доклав усіх зусиль, аби в найкоротші терміни була створена Національна туристична організація. Головна мета цього об’єднання – консолідувати і об’єднати туристичну галузь.

Найкращим показником ефективної діяльності Туристичної асоціації Тернопілля є реалізовані проекти.

null

Одним зі знакових став туристично-краєзнавчий проект «TRANSIMPERIА. Мандрівка старим кордоном» (липень 2016 року – грудень 2017 років). До ініціативної групи увійшли  Кулян А., Хлібович Т., Ткачов С.В., Королюк Л.Г., Волощук Н.І., Фарина Т.М., Демкура Т.В. Члени громадського об’єднання поставили за мету за допомогою фахівців ґрунтовно дослідити мальовничі місця нашої області, її архітектурні та культурні пам’ятки і на основі цього створити якісний промоційний продукт для популяризації Тернопілля серед туристів. Партнерами проекту стали члени і засновники громадської організації «Туристична Асоціація Тернопілля», зокрема засновник та почесний власник мережі колоритних закладів «Самогонна ресторація», голова Гільдії рестораторів Тернопільської області Михайло Гросуляк, віце-президент з регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура, відомий ресторатор і власник ресторанної мережі Ігор Парій, головний лікар санаторію ЗАТ «Медобори» Василь Мартинюк, ресторатор Ігор Мамус, ресторатор Богдан Калушка, туроператор від ПП «Оксамит – КЛ» Лідія Королюк, власники ресторанно-готельних комплексів МП «Затишок» (м. Борщів), «Панорама» (м. Кременець), голова кооперативу «Іскра» (м. Бучач) – Бабала Василь.

Одним з результатів проекту стало створення туристичного бренду області під такою, який було презентовано на всеукраїнських та міжнародних конференціях, виставках. Реалізація проекту дала можливість отримати добротний матеріал для того, щоб позиціонувати Тернопілля як туристичну перлину України.

null

Туристична асоціація активно долучилася до розробки і презентацій інфраструктурного проекту «Міжнародний центр транскордонної співпраці TRANSIMPERIA», ініціатором і розробником грантової заявки якого за  Програмою транскордонного співробітництва Pl  BL  UA  на 2014-2020 роки  є Тарас Демкура. Презентація проекту відбулася на міжнародних і всеукраїнських заходах протягом 2017/2018 рр., опублікована відділом туризму Тернопільської ОДА  в спецвипуску журналу Бізнес Компаньйон Тернопіль у 2018 році, як один із інвестиційних проектів у сфері туризму та рекреації Тернопільської області. У партнерстві з Гусятинською агенцією місцевого розвитку підготовлено ще одну проектну заявку на здобуття грантових коштів до розгляду фундацією. Також асоціація взяла участь у навчаннях від грантових програм. Одним з перших кроків була участь у семінарі «Регіональні можливості дофінансування – Програма транскордонного співробітництва Польща, Білорусь. Україна 2014-2020» (06 грудня 2016 року). Саме під час цього заходу Наталія Волощук презентувала організацію і генерувала ідеї для нових проектів. Керівники організації Наталія Волощук, Тетяна Фарина, Назар Яворський у листопаді 2016 року пройшли дев’ятиденний семінар-навчання за грантовою програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020. Голова асоціації з метою підсилення отриманих навичок і знань пройшла тренінг-практикум для головних бенефіціарів Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна (8 грудня 2016 року, м. Львів). Також  голова організації отримала важливі знання і навички під час навчального тренінгу за Програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна (м. Словіна, Польща, 11-12 жовтня, 2017 року). Участь в одноденному семінарі-тренінгу з представниками громадських організацій та фондових програм Підкарпатського воєводства (м. Тернопіль, грудень 2017 року) дала можливість знайти нових партнерів. Для громадських інституцій – це є один із найважливіших напрямків діяльності, тим більше в галузі туристичній, використовуючи транскордонне розміщення і досвід колег з Польщі.

null

Чи не одна з перших у Тернопільському регіоні була виявлена організацією  ініціатива проведення і взята активна участь у підготовці і партнерської платформи «Громада. Розвиток. Туризм.» ( грудень, 2016 року, у лютому 2017 року з темою «Розвиток туристично-рекреаційного потенціалу місцевих громад»). Саме туристичні оператори, як ніхто інший, серед яких  Королюк Л.Г. («Оксамит КЛ») відстоюючи інтереси розвитку туристичного ринку розуміють всю важливість співпраці з органами місцевого самоврядування в умовах децентралізації. Регіональний туристичний форум «Громада. Розвиток. Туризм», відбувся 21 грудня 2016 року в санаторії «Медобори» (с. Конопківка, Теребовлянського р-ну), зібрав представників туристичної галузі області, територіальних громад, суб’єктів підприємницької діяльності області у сфері туризму. Учасники заходу  вивчали  досвід провідних експертів і консультантів, спільними зусиллями планували розвиток туристичної галузі нашого краю, його туристично-рекреаційного потенціалу. Захід відбувся  в рамках реалізації програми розвитку туризму в Тернопільській області на 2016-2020 роки у співпраці з Тернопільською обласною радою і громадською організацією «Туристична Асоціація Тернопілля»,  комунальними установами, національними парками і заповідниками Тернопільщини.

З актуальними доповідями виступили   на той час Директор департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Іван Ліптуга, голова НТО України,  голова правління Української асоціації активного та екологічного туризму Сергій Підмогильний, директор департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємства на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України Андрій Стефанович, голова правління Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні Володимир Васіл’єв, начальник відділу туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Назар Яворський, голова громадської організації «Туристична Асоціація Тернопілля» Наталія Волощук, директор туристичної компанії «Оксамит – КЛ», почесний працівник туризму України Лідія Королюк.  На жаль, крім проведення засідання  Ради регіонів МЕРТ України  у 2017 році, продовженням такого вагомим і необхідним на сьогодні консолідуючого фактору для розвитку внутрішнього і зовнішнього туристичних ринків Тернопільської області та міста на перспективу стало проведення першого у 2018 році, а потім і щорічного Тернопільського Туристичного Форуму (ТТФ – 2018) у  березні 2018 році, теж з ініціативи громадської організації, який підтримало Управління стратегічного розвитку Тернопілської міської ради, хоча пропозиції надавались основним партнерам – Тернопільській ОДА, Тернопільській обласній раді. Проведення подібних форумів добре зарекомендували себе у Львівській (щорічний Львівський Туристичний Форум – LTF) Одеській (щорічний Одеський Туристичний Бізнес-Форум (OTBF), Закарпатській, Івано-Франківський та інших областях, при цьому Тернопільщина неодноразово брала участь у роботі таких заходів, маючи на сьогодні набутий досвід, перші успішно реалізовані туристично-привабливі проекти, бізнес-кейси і розуміння представників ринку туристичних послуг і громадського сектору щодо необхідності його проведення на території області. Запропоноване комплексне вирішення його завдань мало  регіональний масштаб, об’єднало декілька  форматів – ділову, практичну з бізнес-комунікаціями, виставкову частини проведення. Важливість заходів посилена підтримкою місцевих самоврядних органів управління галуззю туризму комунальними установами, бізнес-суб’єктами галузі.

null

Наступним був Всеукраїнський соціальний туристичний проект «Україна – дивенкрай» (початок грудень, 2016 року). До ініціативної групи з його реалізації увійшли Королюк Л., Фарина Т., Ленчук О.

Голова організації Наталія Волощук запрошена до  підготовки інформаційних матеріалів та партнерства у проекті розвитку етно-, еко- та агротуризму туристичної дестинації «Тернопільське Придністеря» (грудень 2017 року). Програма була до фінансована обласним бюджетом і є на сьогодні вагомим напрямком для розвитку регіону на основі проведеного аудиту природничого та туристично-рекреаційного потенціалу Придністеря.

Вже в 2018 році  Туристична асоціація Тернопілля  ініціювала туристично-дослідницький проект «Амбасадори Тернопілля». Ініціатива започаткування цього проекту належить Тарасу Демкурі та Тетяні Фарині. Направлені листи співпраці. Підготовлені перші матеріали.

Представники Туристичної асоціації Тернопілля постійно моніторять ситуацію щодо престижних заходів у туристичній галузі і беруть у них участь.

null

Наприклад, 5 жовтня 2016 року участь у семінарі-презентації «Медичний туризм Словенії – нові можливості для співпраці» взяла  Калушка О.Б., В.П.Старічков відвідав навчальний семінар «Печери Тернопілля – туризм 365 днів» (13.12.2016 року), учасники асоціації увійшли до складу фокус-групи за програмою USAID Україна щодо подолання бар’єрів розвитку туризму в Тернопільській області (28 липня 2017 року) і були учасниками навчального семінару відділу туризму Тернопільської ОДА «Подієвий туризм – навички та перспективи» (07.12.2016 року). Досвідом ділилися Яворський Н.І.,  Королюк Л.Г, Мамус І.М., Демкура Т.В., Парій І.С., гостинно приймав семінар Гросуляк М.В.

null

Туристична асоціація Тернопілля неодноразово була партнером туристичних заходів, зокрема мистецького фестивалю до Дня Матері «Співоче поле» (Тернопіль. 13-14 травня 2017 року), з нагоди відкриття туристичного сезону на Тернопільщині «Ференц-фест» (м. Бережани, 6-7 травня 2017 року) та інших. Окрім того, асоціація була активним учасником Днів польської культури у місті Тернопіль, під час яких відбувся «круглий» стіл з представниками польських туристичних операторів,  Всеукраїнського фестивалю глинярів «Не святі горшки ліплять» (20-23 липня 2017 року, м. Тернопіль),  Дітковецький  фестиваль «Бабусина хата» 10 вересня 2017 року відвідали Королюк Л.Г. і Ткачов С.В.

null

Члени асоціації були організаторами численних заходів. Водночас спільними зусиллями підтримували один одного в реалізації тих чи інших ідей, фінансово долучалися до різних подій. Наприклад, фестивалю «Файна Маланка» (13.01.2017 року); Міжнародного фестивалю «Золота підкова – 2016» (29 вересня 2016 року); Гастро-туру на ретро-авто Тернопіллям (23 вересня 2016 року); 4-го національного фестивалю флористики «Місто сонця» (1-2 жовтня); фотоконкурсу «Тернопілля – скарб незалежності» (24 серпня 2016 року); мультимедійного соціального проекту «Переможці» (вересень, 2016 року).

null

Представники громадської організації Королюк Л.Г., Фарина Т.М., Мамус І.М. були  активними учасниками мистецької фестивальної ходи спільно з мистецькою ініціативою «КОЗА» до свята Стрітення «Ходімо до нас Зиму проганяти, будемо Літо закликати» (15 лютого, 2017 року).

На окремому стенді організації, наданому Тернопільською ОДА презентували  діяльність організації  Захарченко Олександр, як волонтер, Наталія Волощук та Тетяна Фарина  під час першої презентації туристично-мистецького потенціалу  «Благословенне Тернопілля» (м. Київ, 14 лютого, 2017 року).

null

Цікавими і відповідальними викликом було запрошення та  участь представників організації в прес-конференціях  в УКРІНФОРМІ. В березні 2017 року у столиці країни модерувала захід Наталія Волощук, запрошені до виступів Яворський Н.І., Кір А., Мартинюк В.І., за підсумками організовано Всеукраїнський прес-тур «Трансімперія. Мандрівка старим кордоном», 12-13 травня 2017 року, який зібрав більше 20 учасників. У березні  2018 році – голова організації разом з Демкурою Тарасом  представила тему для всеукраїнських ЗМІ «Туристичний потенціал Тернопільщини. Шляхами Іоанна Георга Пінзеля».

Члени правління організації, серед яких Парій І.С.,  Процюк В.В., Мамус І.М., Яворський Н.І. представляли свої презентації під час проведення Форумів Гостинності (м. Тернопіль, липень 2016 року, 11-12-13 червня 2017 року), брали участь у засіданні Ради туристичних міст і регіонів (м. Збараж Тернопільської області, 24-25 липня 2017 року).

null

Громадська  організація, представлена Етногалереєю «Спадок», – партнер та учасник  Всеукраїнського фестивалю «Борщівські вишиванки» (9-10 вересня 2017 року). Наталія  Волощук запрошена з презентацією  діяльністі організації та обміну досвідом на ІІ туристичний Форум у м. Черкасах (24 вересня 2017 року). Спільно з Тетяною Фариною 28 вересня 2017 року зустрічалася зі студентами і викладачами географічного факультету ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, брала участь у Всеукраїнському етно-престурі (грудень 2017 року), у Всеукраїнському турі блогерів (грудень 2017 року).

null

Слід відзначити важливість офіційного партнерства організації спільно з Посольством України в Португалії, Управлінням публічної дипломатії МЗС України, португальського туристичною фірмою «Інсайдер» в організації проведення та висвітлення можливостей туристично-рекреаційного потенціалу Тернопільщини під час економічної зустрічі в м. Лісабон Республіка Португалія, 14-15 квітня 2018 року. Є можливості для співпраці, використовуючи бізнес-ресурс наших земляків, українських патріотів за кордонами країни.

null

23 травня 2018 року було організовано візит та дружню зустріч-екскурсію в санаторій «Медобори» щодо обміну досвіду з членами туристичної асоціації Тернопілля з Ганною Скроботун, головою Правління Ельблонгського  туристичного кластеру Республіка Польща. Зібралось для обговорення важливих тем все правління Асоціації. Санаторій «Медобори» неодноразово приймав участь у проведенні різноманітних заходів, як партнер з розміщення, харчування , оздоровлення його учасників. З ініціативи члена правління Мартинюк В.І. проведено виїзне засідання асоціації в ЗАТ «Медобори» з вивчення питань розвитку етнотуризму в регіоні (с. Конопківка Теребовлянського району, 7 липня 2017 року).

Організація була представлена  Тарасом  Демкурою у 5-й Міжнародній науково-практичній конференції «Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації», організованою КНУКІМО  (м. Київ, травень, 2018 року).

Туристична асоціація Тернопілля упродовж своїх двох років діяльності була неодноразовим учасником важливих спеціалізованих виставок, конференцій з туризму. Наприклад, Тетяна Фарина взяла участь 22-23 листопада 2016 року у Міжнародній навчальній конференції «Створення та організація діяльності комунальних ТІЦів, організація екскурсійної діяльності» (м.Київ). Наталія Волощук і Тетяна Фарина здобули важливі знання під час практичного семінару Миколи Карасьова «Як підвищити ефективність участі у виставках?» (вересень, 2016 року, м. Київ).

Спільно з відділом туризму Тернопільської ОДА брали участь і представляли наш край у щорічному Східному Ярмарку та 10-муі 11-му Європейсько-Українському економічному форумах (2017/2018 роках у м. Жешув, Польща), де Тарас Демкура презентував проект «Трансімперія. Центр транскордонної співпраці».

Важливим напрямком діяльності для себе, організація вважає презентацію своєї  діяльності, туристичних суб’єктів – її членів  на експостендах відділу туризму Тернопільської ОДА  під час  23-ї і 24-ї міжнародних виставках UITT – 2017/2018  «Україна. Подорожі та туризм» у м. Київ. Також пані Наталія та Тарас Демкура разом з начальником відділу туризму Тернопільської паном Назаром Яворським на запрошення НТО Україна брали участь у засіданні «круглого» столу МЕРТ України з питань організації ділового туризму (м. Львів, 17 серпня 2017 року).

null

Наталія Волощук і Тетяна Фарина під час Всеукраїнського форуму з сільського зеленого туризму (м. Вінниця, 21-22 квітня 2017 року) презентували асоціацію і наповнилися новими ідеями щодо розвитку зеленого туризму на Тернопіллі. Налагоджена співпраця з ВНЗ дала свої позитивні результати і невдовзі  Фарина Т.М.,  Кузишин А.В. взяли участь у 8-му засіданні туристичної сфери наукових установ Ради туристичних міст регіонів та 4-го засідання Наукової ради з МЕРТ (м. Рівне, 27 вересня 2017 року).

Голова асоціації постійно шукає нові можливості розвитку організації, розширення контактів з іншими організаціями в галузі туризму, здобуття нових навичок. З цією метою відвідано Форум «Туристичний бізнес як перспектива успіху івано-Франківської області» (10 жовтня 2017 року у  м. Івано-Франківськ),  24-й міжнародний туристичний  салон 4-6 жовтня 2017 року, м. Київ,  LTF «Туризм. Перезавантаження.» у рамках 23-ї міжнародної виставки-ярмарки ТУРЕКСПО – 2017 (м. Львів. 18-19 жовтня 2017 року),  «круглий» стілі за участю Угорської делегації і Голови Угорської національної спільноти Ярославою Хортяні і керівництва Тернопільської ОДА , квітень, 2018 року.

У членів Туристичної асоціації Тернопілля чимало планів, задумів. Чимало проведеної діяльності у співпраці. Вони з радістю візьмуть у свою команду тих, хто спільними зусиллями прагне розвивати туризм у Тернопільському краї.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #галузь, #Демкура, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #партнер, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: