Українське кіно виходить на світовий рівень: у Тернополі знову прем’єра

12.08.2018 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

За підтримки тернопільської кінокомісії у ТРЦ «Подоляни» стартував допрем’єрний показ чудового фільму-трилеру «Гірська жінка: на війні». Перед показом фільму відбулась прес-конференція. У її роботі взяли участь Наталя Турчин (Тернопільська кінокомісія), продюсер Сергій Лавренюк, голова Держкіно Пилип Іллєнко та Юрій Юрик (ОДА). 

Це спільний проект українців, ісландців та французів.  Трохи історії. Проект українсько- французько-ісландського екшн-трилера взяв участь у Десятому конкурсному відборі Держкіно й опинився серед переможців. Відтак торік  9 жовтня Державне агентство України з питань кіно уклало з відомою компанією «Солар Медіа Інтертейнмент» контракт про державну фінансову підтримку у розмірі 10 млн 846 тис. грн. Загальна вартість виробництва фільму становить 76 млн 478,7 тис. грн. Зйомки тривали 8 місяців, основна частина  відзнятого кіно матеріалу була здійснена в Ісландії. Решта – під Києвом та у Дніпровській області.

Світова прем’єра відбулась у травні, в Одесі фільм став учасником літнього фестивалю. Був представлений на конкурсі Каннського кінофестивалю у секції «Тиждень критики». До речі.  У цій секції три роки тому виборов гран-прі фільм українського режисера Мирослава Слабошпицького – «Плем’я». Також картина отримала приз за краще музичне оформлення і потрапила до рейтингу топ-20 кращих фільмів за версією The Hollywood Reporter. Автор і сценарист ісландець Бенедикт Ерлінґссон. Творці фільму французька компанія Slot Machine (продюсери Маріанн Слот і Карін Лебланк) та Gulldrengurrin; кінокомпанія Vintage Pictures і Kogull (Ісландія) та українська кінокомпанія «Солар Медіа Інтертейнмент» (продюсер Сергій Лавренюк).  І ще одна радісна звістка: фільм номіновано на премію LUX! Вона присуджується Європейським Парламентом. Переможців нагороджуватимуть цьогоріч восени у Страсбурзі. Важлива деталь. Фільм-переможець презентуватимуть у всіх країнах Європейського Союзу.

Сьогодні «Гірська жінка: на війні»  з тріумфом підкорює Європу. Тільки за три тижні у Франції фільм побачили 100 тисяч глядачів.

Фільм вже назвали найкращим відкриттям за всі роки Одеського фестивалю.Ось що пише відомий кінокритик Ярослав  Підгора-Гвяздовський: «Ісландському режисерові вдалося сполучити драму однієї людини з проблемами людства, потім продовжити її трилером з абсурдиськими вставками, додати комедійності та ліричності й завершити таким філософським фіналом, що за голову від задоволення берешся — і є про що подумати, і є від чого разово отримати задоволення, яким хочеться поділитися з іншими». То ж про що цей фільм?

Це незвичайна історія жінки-диригентки Халли ( Халлдора Гейхадсдоттір), яка веде подвійне життя. У підпільний спосіб бореться із «системою». Халла прагне рятувати екологію своєї країни. Внаслідок недбалої і корумпованої людської діяльності під загрозою також екологія планети. Чи ж не актуально? Чи ж не про нас з вами? Жінка-феномен. Надзвичайно смілива і відчайдушна. Самотужки веде війну проти алюмінієвого заводу у рідному місті (парникові гази). Вона підриває ЛЕП, руйнує електропостачання, пише і розповсюджує маніфест у якому оголошує війну… І ось тоді, коли має здійснити найважливішу операцію з підривом, Халла отримує листа – їй пропонують удочерити чотирирічну дівчинку з України (Донецька область) у якої загинули на війні батьки і померла бабуся. Мрія всього життя – стати матір’ю, ось-ось може здійснитися, але… Вона постає перед вибором. Сюжет набирає несподіваних обертів. Виявляється, у Халли є рідна сестра близнючка, яка практикує йогу і медитацію. Та повідомляє, що її запросили на навчання в ашрам Махаріші. Чи вдасться Халлі поїхати в Україну і забрати маленьку Ніку, адже її викрито і поліція…

Фільм, який піднімає важливі питання сьогодення, змушує кожного з нас не просто до роздумів (бо, насправді, вже й нема коли), а до спільної дії. До слова. Епізоди з музикантами – чудова оригінальна режисерська знахідка, яка знімає напругу і викликає добру усмішку.

16-го серпня «Гірська жінка: на війні» – у Сінема-Сіті в «Подолянах». Не пропустіть! Підтримаймо відродження і визнання у світі українського кіно.

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі