Громади, які проживають над Дністром, готові судитися з урядом

Опубліковано:
8 Серпня, 2018

“Влада нас вперто не чує. Їй байдуже майбутнє Дністра, родин, які проживають у долині річки. Владі байдуже до історичної пам’яті, екології і майбутнього Дністровського регіону. Десятки, сотні судових позовів від громадських організацій, ОТГ, міських і селищних рад, депутатів всіх рівнів і просто небайдужих мешканців мають зупинити злочинні дії влади. Влада не чує голосу громади, але сподіваємося почує голос закону. Тому ми пропонуємо подавати судові позови на дії Камбіну”, – йдеться у відозві учасників  Форуму “Збережемо Дністер”, який відбувся в Заліщиках.

Унікальний Форум придністровських громад “Збережемо Дністер” організувала Українська Галицька Партія. 5 серпня на Тернопіллі тут зібралися експерти-екологи, економісти, представники громадських організацій краю та місцевих дністровських заповідників і заказників, голови міських, сільських та селищних рад, керівники ОТГ. Люди об’єднують зусилля у боротьбі за збереження ріки і проти знищення унікального тваринного й рослинного світу Дністра. А також – своїх домівок, городів, цвинтарів і церков. Уже завтра вони можуть опинитися під водою.

Сьогодні влада хоче побудувати на Дністрі каскади ГЕС, що, фактично, означає знищення прилеглих сіл з багатою історією, природою, господарством. Такий крок – це місцева диверсія, яку чинить влада. Як наслідок, знищення червонокнижної флори, фауни, історичних пам’яток, затоплення сіл. Ні в часи Австрії чи Польщі нікому не приходила думка перекривати ріку греблею. Сьогодні ж уряд України дав зелене світло для будівництва каскаду із шести (!) ГЕС на Дністрі.

Втрати від ГЕС будуть колосальними, кажуть експерти. Влада обіцяє розвиток туризму, проте якщо втратимо природні багатства, родзинку краю, то привабливість його значно знизиться. Придністровські села “підуть під воду”. Так їхня мала Батьківщина, кажуть люди, може стати другою Атлантидою.

Уряд обіцяє захистити мешканців наддністровських сіл від паводків, але згадаймо Снятинську ГЕС на Пруті у 2008 році. Річка розлилася, і це призвело до страшних наслідків у прилеглих селах.

“Дамби та ГЕС не здійснюють регулятивного впливу. Дністер самоочищується завдяки невеликим глибинам та бистрій течії. За хімічними показниками вода є придатною для пиття. У разі побудови ГЕС, на дні Дністра осідатиме парниковий газ метан, і, як наслідок, – замулення, сморід, комарі та викиди метану в повітря. А воду з Дністра п’є не лише Україна, але й Молдова”, – пояснює Олександр Степаненко, експерт, представник екологічно-гуманітарного об’єднання “Зелений світ”.

“Ми понад 2 роки послідовно захищаємо інтереси жителів наддністерських сіл. У форумі в заліщиках нам вдалося зібрати кілька десятків представників громад з Тернопілля, Івано-Франківщини, Львівщини. А також експертів-екологів. Ми готові боротися за Дністер, бо тільки вільна від гребель та боліт ріка дає шанси на економічний розвиток нашого регіону, на здорове довкілля для нас і наших дітей, надії на якісну питну воду міст і порятунок справжніх природних чудес Європи”, – каже голова Тернопільської обласної організації УГП Олег Вітвіцький.

Щоб скоординувати зусилля та отримати більше інформації про Форум, звертайтеся за номерами: 097 579 87 74 (координатор на Прикарпатті) та 067 767 67 32 (Координатор на Тернопіллі).

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громада, #дністер, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: