Чому примхлива теплолюбива квітка оселилась у Кутківецькому лісі?

Опубліковано:
4 Серпня, 2018

Яскраво коралові китиці ягід на прямому зеленому стовбурі відразу привертають погляд тих, хто прогулюється лісом у Кутківцях. Запитання виникає одразу – що це? Провідники, які супроводжують вершників, розказують, що такі квіти з’явились поблизу Тернополя нещодавно і говорять про те, що клімат у нашому регіоні змінюється. Загадкова квітка -“арум італікум” бульбова багаторічна трава, яка мешкає в зоні помірного клімату: в Європі, на Кавказі та в Центральній Азії. У природних умовах зустрічається у вологих змішаних лісах і в чагарниках. Дивовижно, що ця рослина здатна виробляти тепло – ботанік Ламарк у 1778 році  зауважив, що суцвіття цієї рослини під час дозрівання жіночих квіток розігріваються до +40 ° С. «Арум італікум» у перекладі з грецької означає «отруйна рослина з Італії». Яскраві червоні плоди виглядають дуже апетитними на вигляд, але не варто пробувати їх на смак. Вони та інші частини рослини дуже отруйні! 

Аронник, «тибетська ящірка», «леопардова або зміїна пальма» – яких тільки імен не отримав арум за свій незвичайний зовнішній вигляд. Яскравий представник сімейства “ароїдні”. Коли квітне за формою нагадує каллу. Але замість очікуваного чудового аромату, арум здивує запахом гнилого м’яса. Цей запах призначений для обману комах. Рослина немов змушує комах запилювати свої квітки. Для арума характерна сапроміофілія – особливий спосіб запилення. Імітуючи смердючий запах, суцвіття «запрошує» в пастку мух. Комахи знаходяться «закритими» до тих пір, поки не запилять квітку. Мухи переносять пилок і на інші рослини. Рослина проростає не з коренів, а з бульб або цибулинних кореневищ. Ягоди представляють таку ж декоративну цінність, як квіти і листя з мармуровим малюнком. Арум італікум найчастіше можна побачити на декоративних альпійських гірках у теплих добре освітлених місцях, підгодовується комплексним мінеральним добривом. На зиму цибульки рекомендують викопувати. Тому і дивно, як така примхлива квітка росте просто у лісі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #квітка, #ліс, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: