Мандрівка рідним краєм, Тернопільщиною, набагато краща, ніж якісь там Канари (Фото)

04.08.2018 20:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

Так висловилася одна із екскурсантів про мандрівку Тернопільщиною, яка відбулася 02.08.2018 року та була організована Територіальним центром Теребовлянської міської ради(ТЦТМР). В ній взяло участь 21 чоловіки різних вікових категорій, хоч запрошувалися в основному люди похилого віку. Екскурс пройшов цікаво та захоплююче, збагатив учасників морально, духовно і також краєзнавчими знаннями.

Про подію розповіла організатор культурно-дозвіллєвої діяльності ТЦТМР Марія Резнік: «Це у нас вже друга подібна екскурсія, всі учасники від подорожі рідним краєм в захваті. Через вагомий вік багатьом людям не вдалося поїхати з нами, тож зголосилися інші різного віку. Було цікаво та приємно спостерігати за спілкуванням та висловлюваннями цієї різновікової категорії людей. Між ними ніби зник вік, час кудись в ніщо, всі були рівними, життєрадісними та енергійними. Наш маршрут починався із печери Вертеба – такого собі музею трипільської культури під землею поблизу с. Більче Золоте Борщівського району, далі ми відвідали Джуринський водоспад біля с. Нирків Заліщицького району, монастир та замок у с. Язловець біля Бучача, в самому Бучачі – фортецю та ратушу, в с. Рукомиш, що також неподалік Бучача, відвідали василіанський монастир. Екскурсія розпочалася о восьмій ранку і закінчилася о десятій вечора, але втоми ніхто не відчував, можливо через піднесений настрій, враження та емоції, а можливо втома всім пропала в останньому намоленому місці, в монастирі».

Теребовлянський історик та краєзнавець Леон Городиський допомагав складати маршрут мандрів і повідомив наступне: «Я вибирав не дуже далекі від Теребовлі, але визначні місця. В деяких з них проводив сам екскурс, наприклад в Бучачі, біля ратуші міста та в замку. Також доповнював розповіді екскурсоводів майже на кожному об’єкті. В с. Рукомиш раніше був печерний монастир монахів-василіан, нині на тім місці облаштована Хресна дорога із 14 стаціями, на кожній з яких побудовані каплички. Також тут є УАПЦ, де знаходиться скульптура Св. Онуфрія роботи Іоанна-Георгія Пінзеля(галицький скульптор середини 18 століття, представник пізнього бароко і рококо, ймовірно родом з Бучача), якого називають ще українським Мікеланджело. Тут проводив екскурсію о. Михайло, а я частково доповнив його цікаву розповідь. В жіночому католицькому монастирі с. Язлівець, який називається «Монастир Сестер Непорочного Зачаття Діви Марії», про його історію розповіла сестра-монахиня, а я також доповнював її».

Екскурсанти зовсім не сподівалися, що їм вдасться за один день відвідати стільки об’єктів. До того ж більшість з них прийняли водяні ванни чи то пак душ в Джуринському водоспаді, що в урочищі Червоне поблизу с. Нирків.

Своїми враженнями про мандрівку поділилася працівник бібліотеки Теребовлянського НВК Наталія Субчак: «Особисто я в великому захваті від цих наших мандрів, в яких прийняла участь перший раз. Дізналася багато нового та цікавого про свій рідний край. Та наш край напевно набагато цікавіший та кращий у всіх відношеннях за якість там Канари! За час поїздки ми всі здружилися, поспілкувалися в волю, співали пісень і ніхто не рахував скільки кому років. А яка водичка у водоспаді? Просто клас!!!»

А бувала мандрівниця, яка відвідала не одну країну за кордоном, також в Парижі та в Римі, Богданна Чернецька сказала: «Я отримала велике задоволення від екскурсії і щиро дякую її організаторам! З нетерпінням буду чекати наступних таких подорожей рідним краєм».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі