Продовжуємо знайомити читачів Новин Тернопільщини зі старими зображеннями міст та сіл Тернопільщини. Сьогодні в нашому об’єктиві місто Кременець кінця 1960-х років.

В 1969 році світ побачило цікаве видання під назвою «Кременець», в якому було кілька цікавих світлин тогочасного міста та характеристика населеного пункту. Автором фото був В. Гнатенко.

Приведемо кілька найцікавіших цитат, якими тоді намагались привабити туристів на Тернопільщину:

«На Тернопільщині багато чудових міст і сіл, але Кременець приваблює особливо. Давнє тісно переплелося тут із сучасним: у місті споруджено промислові підприємства, багатоповерхові житлові будинки, школи, клуби».

«Назва Кременця походить від слова «крем’яний». Затишна долина Ікви, ліси, природні печери в навколишніх скелях з найдавніших часів приваблювали сюди поселенців. В печерах знайдено чимало знарядь праці з кременю, кісток, Сліди проживання людини на цій території сягають 40-30 тисяч років до нашої ери. Ще в сиву давнину, як свідчить «Повість временних літ», тут проживало східнослов’янське плем`я дулібів, або волинян. Їм доводилося вести боротьбу з аварами, хозарами та норманами».

Є ту також опис дороги з Тернополя до Кременця: «Звивистою асфальтовою стрічкою в’ється шлях з Тернополя до Кременця. По обидва боки вишикувались високі черешні й розлогі яблуні, живоплотом стоять кущі дикої рожі, терену. Коли навесні вони вкриваються буйним цвітом, дорога виглядає тоді незвичайно казковою. Багато бачив цей шлях на своєму віку, багато може розповісти. Ним проходили звитяжні полки козацько-селянських військ під проводом Богдана Хмельницького, що визволяли українських трудящих від польсько-шляхетської неволі. Його не раз топтали татарські орди, він политий кров’ю і сльозами бранців, яких гнали в неволю».

А таким оповідачу видалось місто в 1969 році: «Сьогодні Кременець — місто благоустроєне, озеленене, важливий вузол автомобільних шляхів. З новозбудованого аеропорту курсують літаки на Київ, Тернопіль, Львів, Ровно. Залізнця зв’язує місто з вузловими станціясми Дубно та Здолбунів Ровенської області».

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: Кременець (Каменяр, 1969)

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кременець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: