Практично на декаду раніше розпочався процес хлібозбирання з південних районів області, де ланах зібрано до 40 відсотка урожаю. Першою культурою, що уже дали вчасно лад аграрії та фермери Тернопільщини був озимий ріпак. який було посіяно на площі 68100 гектарів, або на 19 тис. га більше, ніж торік Середня урожайність цієї прибуткової, технічної культури склала 28,6  цнт з га, а  а минулоріч була 31,3 цнт з га. Лише у Підгаєцькому, Монастирському і Тернопільському районі й досі зволікають з обмолотом озимого ріпаку. Озимий ячмінь із посіяних 10104 гектарів зібрали на 97 відсотках при урожайності 55,9 цнт з га. Затягують процес  його обмолоту лише у Бережанському і Тернопільському районі.

Читайте також

В Агрохолдингу «Мрія» стартувала збиральна кампанія

На відмінну від попередніх років торік сільгоспвиробники вчасно заробили в  добре вироблену ріллю 128696 гектарів озимої пшениці вітчизняної та закордонної селекції, що на 5 тисяч гектарів більше,ніж прогнозували. На сьогодні саме обмолот основного хліба року, через майже безперервні липневі дощі надзвичайно турбує хліборобів, Через негоду темпи збирання значно уповільнилися. немає можливості максимально залучити всю наявну зернозбиральну техніку, транспорт, сушильні агрегати. Засипати  в складські приміщення. А тим часом урожайність знижується, дощі й гради прибивають додолу чималі пшеничні масиви. Є все- таки й позитивні приклади.  На Чортківщині відомі сільгосппідприємства «Дзвін», «Фортуна», «Обрій», «Нагірянка-В» практично завершують збирати цю важливу для продовольчої безпеки країни культуру. На половині площ. а з осені було посіяно 10284 га уже станом на 25 липня ц. р.  обмолочено 4290 га при урожайності 60 цнт з га. Не відстають від них й сусіди хлібороби Гусятинського, Теребовлянського. Бучацького, Заліщицького району. Не  знизують темпів обмолоту й транспортування збіжжя також господарства Підволочиського, Козівського, Збаразького районів, де оперативно маневрують зернозбиральною технікою. максимально   і продуктивно використовують кожне погоже « вікно». сушильні агрегати, цінують кожну жнивну хвилину. Бо в народі кажуть, що не той хліб, що в полі, а той, що в коморі.

Ярослав Бачинський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #жнива, #погода, #техніка
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: