Як в Теребовлі здавали та зраджували спадок героїчних предків – повстанців ОУН – УПА

Опубліковано:
26 Липня, 2018

22 липня об 11 годині в офісному приміщенні громадських організацій, що знаходиться у Центрі КІД м. Теребовля відбулися збори громадської організації «Теребовлянська районна станична управа братства ОУН-УПА імені подружжя Прусаків» . Метою зборів було переобрання голови організації, шляхом маніпуляцій це вдалося зробити, склавши відповідний протокол.  Минулого року вже відбувався подібний фарс, але нічого з нього не вийшло, бо на ньому були присутні заступник мера міста Людмила Колісник, яка пропонувала ветеранам конкретну допомогу від молодіжної міської ради(але її слова так ніхто не взяв до уваги і по сей день), автор даних рядків і голови деяких громадських організацій, політичних партій.

Цього разу на збори були закликані лише «вигідні» люди і вже з’явився сам претендент на голову організації – Олег Продан, підприємець,  в задумах якого обійняти якесь вагоме крісло в місті чи районі(вже раз балотувався на мера міста) і який «збирає у свій кошик» піару подібні організації, а також дії для майбутніх баталій. До речі, він змінює кожного разу партії й лише на ті, які приходять до влади. Інші «вигідники» це – голова районного відділу освіти РДА Йосип Кацан, Василь Венгер. Вказані останні особи за Радянського Союзу займали керівні посади, були членами КПРС, а тепер чинять самоуправство, вносять розлад у  братство повстанців, яких кожного року все меншає. Та й посеред безпосередніх членів братства поширюється розкол через нерозуміння політичної ситуації в державі, через віру в порожні обіцянки влади та провладних осіб, а також через загальне масове зубожіння простого народу, якого історія Незалежної України ще не знала до цього, не знала за любих керманичів, навіть за Януковича.

Про збори розповів,  Любомир Заверуха, депутат Теребовлянської міської ради,член ГО «Теребовлянська районна станична управа Братства ОУН-УПА імені подружжя Прусаків»:

«Дані збори склали протокол, та чи дійсний цей документ і чи правомочними були збори, давайте розберемося далі.

На анонсоване зібрання у наведений час крім мене прибули одинадцять осіб, зокрема: Йосип Кацан, Богдан Гнатюк – голова ради громадських організацій району(до речі, також голосував під час зборів), Василь Венгер, Дарія Кикіш, Стефанія Деркач, Ірина Дзвінка, Іван Олійник, Євгенія Кошевська, Любомир Гордій, Олег Продан, Лідія Зінчишин.

Серед цих людей зареєстрованими членами братства є троє: Дарія Кикіш, Стефанія Деркач, Євгенія Кошевська. Загальна кількість членів братства ОУН-УПА станом на 1 січня 2018 року згідно журналу обліку членів організації (із зазначенням номера посвідчення члена організації) становить 75 чоловік.

Статут ГО «Теребовлянська районна станична управа братства ОУН-УПА імені подружжя Прусаків» у частині проведення зборів говорить, що “Збори правочинні за присутності 2/3 представників станиць району”. Станиця – це кілька членів братства в одному населеному пункті, у нашому випадку – селі, селищі чи місті Теребовлянського району. Присутні на зборах члени братства не можуть бути представниками станиць районної управи (окрім Теребовлянської), оскільки усі троє є жителями міста Теребовля і тільки її можуть представляти. Натомість представники братства є у таких населених пунктах району як Плебанівка, Сороцьке, Іванівка, Буданів, Говилів, Микулинці, Золотники, Дарахів, Соколів, Струсів та ін.

На початку роботи зборів я виголосив присутнім вимоги статуту організації і довів до відома, що їхнє зібрання не може називатися правомочними зборами районної станичної управи братства ОУН-УПА, а симпатики чи члени інших громадських організацій не мають права брати участь у голосуванні з будь-яких питань, тим паче щодо зміни керівного складу організації. Та мої застереження було проігноровано.

Зібрання обрало головуючим  Йосипа Кацана, а секретарем – Василя Венгера. Замість заслухати звіт чинного голови ГО «Теребовлянська районна станична управа братства ОУН-УПА імені подружжя Прусаків» Омеляна Трача (який, власне, є зареєстрованим офіційно головою відповідно до витягу з Єдиного реєстру ГО), заслухали звіт Стефанії Деркач, котра нещодавно була “обрана” на таких же нелегітимних зборах. Після цього Дарія Кикіш запропонувала обрати новим головою районної станичної управи братства ОУН-УПА Олега Продана. Присутні на зібранні три члени братства та інші запрошені  звісно проголосували одностайно “за”, а новообраний “голова” запропонував на посаду заступника – Василя Венгера. І знову – одностайне “за”.

Навіть якщо гіпотетично допустити, що всі 11 присутніх на зібранні осіб були б членами братства, цього все рівно надто мало для прийняття легітимних рішень. Але це тільки гіпотетично…

Реальність є такою, що троє членів районної станичної управи братства ОУН-УПА вирішили за всю організацію, за тих, хто брав участь в бойових діях, хто відсидів різні терміни у комуністичних застінках і ГУЛАГах, тих хто жертвував найдорожчим задля  Української державності. Таких ще є доволі багато, але підірване здоров’я не завжди дозволяє їм висловити свою позицію на зборах братства.

Сумно, шановні краяни, коли маніпулювати починають славною і колись потужною організацією, яка багато зробила на теренах Теребовлянщини для становлення державності та відновлення історичної пам’яті. Тим паче, що такий прецедент дає можливість змінити керівництво будь-якої іншої громадської організації лише за наявності двох-трьох “незгідних” членів та групи підтримки непричетних до організації людей.

Хотів би застерегти органи місцевого самоврядування від співпраці з даним нелегітимним керівництвом організації та не допустити подальших маніпуляцій з реєстрацією “нового” голови».

Дивним у цій події є те, що особи непричетні ніяким чином до вказаної ГО на запрошення деяких її недолугих членів, чинять собі, що хочуть і як хочуть, як їм вигідно. А можливо і не дивно, адже в державі о-н-н, що робиться – суцільна корупція, безлад, відсутність законів та чесного правосуддя.

Що ж, шановні краяни, виносимо дану подію на ваш розсуд і надіємося, що правда таки переможе і «перефарбованим» не вдасться офіційно узаконити свої низько-моральні та незаконні дії, незважаючи на лобізм та значне кришування.

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #збори, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #УПА
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: