Кременець не дарма вважається одним із найкрасивіших малих міст України. Сьогоднішня наша знахідка стосується міста періоду 1930-х років. В мережі Інтернет вдалось натрапити на раритетні листівки Кременця міжвоєнного періоду. Здебільшого, це панорамні зображення видів міста, яке часто в своїх спогадах називали Волинськими Афінами. Така назва закріпилась через авторитет міста як культурної та освітньої столиці краю.

Про тогочасне місто існує багато оповідей мандрівників та місцевих мешканців, ніхто не залишався байдужим після побаченого.

В 1932 році світ побачила праця Фердинанда Хоєсіка «Вільно і Кременець: враження від двох літературних подорожей під знаком Словацького». У рамках своєї подорожі автор перебував у Кременці в 1932 році. У цей час місто знову опинилось у складі Другої Речі Посполитої. Фердинанд Хоєсік у своїх мемуарах приділяє увагу описові міста, його старовинних архітектурних пам’яток, яких на період мандрівки збереглось немало. На початку розповіді автор подає опис головної вулиці міста. Він оповідає про те, що по її обидва боки знаходились переважно двоповерхові дерев’яні будинки. Інколи трапляються і триповерхові, але верхній поверх, здебільшого, це лише горище, на якому ніхто не мешкає. Серед величних архітектурних пам’яток автор виділяє залишки замку на горі Боні. Мандрівник порівнює волинське місто з німецьким Гейдельбергом, розташованим біля гір в Гейдельберзі, як і в Кременці, є руїни середньовічного замку, розташовані на вершині гори, яка знаходиться посеред міста.

Яким було місто тоді, зможете переглянути на сьогоднішній фотопідбірці.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Вид на Кременецький (Волинський) ліцей.

 

null

Кременецькі гори.

 

null

Архітектурний ансамбль Кременецького ліцею.

 

null

Гора Бона та Кременецький ліцей.

 

null

Замкова брама на горі Боні.

 

null

Кремецький замок на горі Боні.

 

null

Гора Бона.

 

null

Панорама на місто.

 

null

Кременецький (Волинський) ліцей.

 

null

Дубенська рогатка в Кременці.

 

null

Трамплін в Кременці.

 

null

Загальний вид на місто. Видно велику синагогу.

Джерело фото: https://polona.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кременець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: