Міський голова Кременця Олексій Ковальчук не поніс відповідальності за незаконне призначення собі премій

Опубліковано:
23 Липня, 2018

Гучна справа про незаконне присвоєння міським головою Кременця Олексієм Ковальчуком собі премій упродовж двох років, як і варто було очікувати, закінчилася повним «пшиком». Хоча мова йшла про чималу суму — майже 100 тис. гривень. За даним фактом було порушено кримінальне провадження, з якого була виділена справа щодо адміністративного правопорушення, – пише НОВА…

Коли представники Управління захисту економіки в Тернопільській області наприкінці квітня цього року вручали посадовцю протокол про адміністративне правопорушення, він був справді наляканий — не сподівався, що і на нього є контроль. Та вже за якийсь час заспокоївся, очевидно, після консультацій та переговорів з «ким треба». Звісно, що він не хотів платити штраф, передбачений порушеними проти нього трьома статтями, і, тим більше, не збирався покидати високу посаду, що йому теж реально «світило». Оскільки Олексій Ковальчук не мав аргументів, щоб спростувати в суді обвинувачення щодо нього, тож вдався до хитрого способу уникнути відповідальності — дотягнув справу до часу, коли закінчився термін давності. Очевидно, сприяли йому в цьому ті, від кого залежало, чи вчасно буде передана справа до суду, коли буде призначене слухання. Підтвердженням цього є той факт, що перше засідання по справі у Кременецькому районному суді хоч і відбулося 29 травня, але матеріали були направлені «для належного оформлення» в УЗЕ, де пролежали півтора місяця. Матеріали, мабуть, ніхто особливо й не змінював, оскільки під час наступного засідання, 11 липня, суддя зазначила, що певні сторінки або їх частини у справі так і не можна прочитати. Такі ж репліки закидав і адвокат Ковальчука, наголошуючи, що слідчі належно не виконали постанову суду. Слухання справи мало формальний характер, адже зрозуміло було, що вже нема сенсу розглядати справу, оскільки минули терміни давності. Під час розгляду були присутні активісти ГО «Народна рада Кременеччини», які, власне, й ініціювали порушення кримінального провадження щодо незаконного призначення міським головою премій, а також представники спілки учасників АТО Кременецького району.

— Про розгляд справи щодо міського голови стало відомо в останній момент, — розповів активіст, депутат Кременецької міської ради Віталій Савчук. — Адвокат Ковальчука наголосив, що минули терміни давності по справі, а тому нема підстав її розглядати. Прокурор підсумував протокол, складений Управлінням по боротьбі з економічними злочинами, клопотався про притягнення міського голови до відповідальності. На жаль, під час дебатів, прокурор виглядав невпевнено, плутаючись навіть у своїх висловах. Міський голова визнавав свою провину, але наголошував лише на процесуальному правопорушенні без корисливої мети, мовляв, розмір премії у нього був менший, ніж в інших міських голів. На засіданні не допитали жодного свідка, зокрема, й мене, хоча я подав про це клопотання до прокуратури. На тому суд і закінчився. Наступного дня було оголошено постанову. Не прийшли ні представник прокуратури, ні міський голова. Суддя закрила провадження у зв’язку із закінченням терміну давності. «Фініта ля комедія»! З юридичної точки зору усе правильно, але… По-перше: саме Кременецький районний суд перше судове слухання призначив на день, коли Ковальчук уже фактично звільнявся від відповідальності. По-друге: влада вчергове вбила віру в себе і в свої байки про успішні реформи — усе було зроблено, щоб міський голова уник відповідальності там, де для інших немає поблажок. Районний суд у схожих випадках притягав до відповідальності і сільських голів, і працівників РДА. По-третє: на останній сесії міськради Ковальчук клявся, що не потребує премій і може від них відмовитися. Але це — порожні гасла, бо 13 липня на сесійне засідання до порядку денного було внесено проекти рішень щодо преміювання міського голови у липні в розмірі 100 % від посадового окладу та щомісячне преміювання у такому ж розмірі до кінця року. Щоправда, питання не внесли до регламенту, бо під час голосування за порядок денний воно не набрало необхідної кількості голосів. Але згодом, думаю, міський голова все ж просуне через «підданих» депутатів своє питання, щоб нарешті мати законні премії.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ковальчук, #кременець, #мер, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #премія, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: