Експерт пояснила, чому процес надання томосу УПЦ затягується

Опубліковано:
22 Липня, 2018

Сумнівно, що рішення щодо надання томосу про автокефалію Українській Православній Церкві вдасться отримати до 1030-ї річниці Хрещення Русі. Адже це досить складний процес, до якого багато предстоятелів були просто не готовими. До того ж, процедуру може затягувати і політична складова цієї справи.

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловила релігійний публіцист Тетяна Деркач.

Як засвідчує практика, процедура надання автокефалії розтягується на роки. Тому, сумнівно, що отримаємо позитивне рішення синоду вже до 28 липня, як хотів би цього Президент Порошенко. Деркач наголосила: в Україні «форсування цього питання» почалось із квітня, а багато предстоятелів інших церков були абсолютно не готовими до цього.

«Думаю, що сам текст томосу теж узгоджується, там є історичні та канонічні моменти. Тож це не питання одного дня. До того ж, процедура є складною, в першу чергу, із психологічної та політичної точок зору», – розповіла публіцист.

Адже Російська православна церква виступила категорично проти української автокефалії, оскільки боїться втратити своїх прихожан.

«Вона боїться, що після цього приходи парафії УПЦ МП просто почнуть потихеньку мігрувати в єдину православну церкву. До того ж, я вважаю, що така думка – близька до правди», – зауважила Деркач.

Та вона підкреслила: говорячи про приклади отримання томосу іншими парафіями, не слід проводити історичних чи інших паралелей. Адже у кожної церкви цей процес був драматичним та важким.

«Однак, попередній досвід дуже важливий для того, щоб врахувати його помилки», – підкреслила Тетяна Деркач.

Як повідомлялось, наприкінці квітня Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві. Президент Петро Порошенко сподівається на позитивне рішення синоду про надання томосу до 1030-ї річниці Хрещення Русі, тобто до 28 липня.

У свою чергу, у РПЦ виступили категорично проти такої ініціативи та навіть заявили, що створення Єдиної Помісної Церкви в Україні може обернутися фатальними наслідками для світового православ’я.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #деркач, #томос, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: