Степан Барна: Наповнення місцевих бюджетів і створення робочих місць – пріоритетні завдання для кожного району області (Відео)

20.07.2018 07:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Напрацювання спільної стратегії, напрямків регіонального розвитку, а також покращення показників соціально-економічного розвитку, боротьба з детінізацією – серед пріоритетних завдань для Тернопільщини. Про це зазначив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна під час кущової наради у Бережанах. Також він наголосив на важливості наповнення місцевих бюджетів.

«Усі мають бути зацікавлені у легалізації та детінізації, адже вони негативно впливають на економіку області. Якщо не приймати конкретні міри, то це суттєво відіб’ється на наповненні бюджетів. Ми маємо розуміти, що ключовою умовою створення доданої вартості, а також розширення можливостей наповнення бюджетів і найважливіше – зайнятості людей в області, є питання власних доходів і створення робочих місць», - підкреслив Степан Барна.

За його словами, реформа децентралізації відкриває безліч можливостей для розвитку громад, покращення інфраструктури та залучення альтернативних джерел доходів.

«Цього року Державний фонд регіонального розвитку склав 194 млн. грн., які будуть спрямовані на реалізацію проектів в області. Ще 64 млн. грн. – кошти, виділені завдяки співфінансуванню. Також завдяки старанням народних депутатів від Тернопільщини: Тараса Юрика, Миколи Люшняка, Олега Барни, Романа Заставного, Ігоря Побера Тернопільщина отримала близько 56 мільйонів гривень за рахунок коштів соцеконому. Тому громади сьогодні, як ніколи, відчувають себе комфортно», - зазначив голова ОДА.

Також він констатував, що Тернопільська область суттєво збільшила суму капітальних вкладень: «Приємно говорити, що капітальні вкладення суттєво зростають. Ми мали достатньо скромні показники у розрізі прямих іноземних інвестицій за останні 25 років, а це приблизно 42 млн. дол. Проте, підсумки минулого року демонструють позитивну динаміку. Зокрема, майже 7,1 млрд. грн. – капітальні вкладення в реальний сектор економіки з боку бізнесу Тернопільської області. Це хороший стимул для подальшої роботи».

«У нас позитивна динаміка щодо зростання надходжень у дорожній фонд. Децентралізація, яка відбувається сьогодні в державі, дає  можливості звернути увагу не тільки на державні дороги, на які цього року спрямовано майже 1,5 млрд грн, а й на багато інших доріг. Невдовзі розпочнуться тендерні процедури, після яких, у розрізі кожного району, реалізовуватимуть проекти, що спрямовані на поточний і середній ремонт доріг», - підкреслив голова ОДА.

Степан Барна наголосив на важливості вживання заходів щодо припинення продажу неліцензованих алкогольних напоїв, адже кожна копійка несплаченого акцизного податку – втрата для місцевого бюджету та передумови для припинення роботи алкогольних підприємств і спиртзаводів.

Ще одним джерелом наповнення місцевих бюджетів, як вважає очільник області, є сплата оренди за користування землею: «ПДФО від оренди паю має надходити туди, де знаходиться земля, а не за місцем реєстрації підприємства. Також потрібно підняти плату за користування паями, аби збільшити надходження до місцевих бюджетів. Також додаткові можливості з’являються завдяки передачі земель поза межами населених пунктів у власність громади».

Голова ОДА також наголосив на важливості втілення медичної реформи та створенні комфортних умов для надання якісних медичних послуг у сільських амбулаторіях, яких в області буде 18.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі