200 років тому в місті Кременці кілька років проживав такий собі Северин Вацлав Ржевуський, людина як то кажуть знакова для своєї епохи. На Тернопільщині він затримався не довго, проте надовго запам’ятався сучасникам.

Северин Ржевуський народився 15 грудня 1785 року в місті Львові. Протягом життя він був ексцентричним мандрівником, який дуже цікавився Сходом і головним чином жив у Австрійській імперії.

Северин Ржевуський був власником Підгорецького замку. Він пропав безвісти під час Листопадового повстання, в 1830-х роках в Царстві Польському.

До того в 1812—1813 роках Северин Ржевуський перебував у Кременці, де підтримував стосунки з Тадеушем Чацьким, крім того він надав кошти для Волинського Ліцею та брав участь в публічних екзаменах.

Якщо ви подивитесь на зображення графа, то подумаєте, що перед вами типовий мешканець Сходу, але аж ніяк не граф з Галичини.

Як виявилось  після смерті батька Вацлав Северин проживав у своєї сестри Марії, дружини Ярослава Потоцького. Там він познайомився з турецьким адміралом Раміз-пашею, який жив в еміграції, в Миколаєві. Паша запропонував графу відправитись в подорож Близький Схід. Через якісь невідомі причини, поїздку по невідомих країнах прийшлось відкласти, проте задумане Ржевуський здійснив у 1818 році.  Він відвідав Стамбул, Сирію (Алеппо), Ліван, Палестину і Багдад, потоваришував навіть зі старійшинами бедуїнських племен та брав участь в їх повсякденному житті, святах і їх війнах. За свою відвагу отримав від бедуїнів титул Тадж ель-Фахр ель-Нішаан ( «Вінець Слави»).

Саме завдяки старанням Ржевуського були складені цінні мапи Мекки, Персії та Аравійського півострова. Свої враження від подорожі на Схід граф виклав французькою мовою в мемуарах «Sur les chevaux et provenants des races orientales», прикрашених понад 400 кольоровими малюнками.

Ржевуському присвятили свої твори Адам Міцкевич (вірш «Фаріс»), Юліуш Словацький («Дума про Вацлава Ржевуського»), Вінцент Поль («Золотобородий гетьман»), Міхал Будзинський («Вацлав Ржевуський»). На своїх картинах його зобразили польські художники Юліуш Коссак, Петро Міхаловський і Януарий Суходольський.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #граф, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: