Магічне багаття, вінкоплетення і обряд прикрашання Марени: у Стрілківцях, на Борщівщині, свтякували Івана Купала за давніми традиціями

Опубліковано:
11 Липня, 2018

У мальовничому селі Стрілківцях, що на Борщівщині, відбувся фольклорно-обрядовий фестиваль “Купальські роси”, який супроводжувався гучними забавами, плетінням вінків та перестрибуваннями молоді через магічне багаття. Так із давніх-давен у цьому селі вшановують народні традиції і звичаї. 

Свято рзпочалось надвечір, коли стомлене сонце уже готувалося закотитися за обрій. Але молодь, яка чекала цього дня давно і активно готувалась до святкувань, юрбою подалась на стадіон, де і розпочалось магічне купальске дійство.

Найперше, за традицією, свято розпочали дівчата із плетіння віночків. Цей ритуал особивий саме цього дня, адже кожен віночок – це особиста історія дівчини, яка багато розповість їй, коли вінок попливе водою. Тоді можна буде дізнатись свою долю за особливими прикметами. Уміло до справи підійшли місцеві жительки Ганна Романська та Ганна Герасимчук, провівши для присутніх на святі майстер-клас із вінкоплетення. А про історію українського віночка цікаво розповідала Мар’яна Бойко. Звісно, ритуал вінкоплетення, за давньою традицією, супроводжується народними піснями і приповідками. Вокальний ансамбль села Висічки під музичним супроводом Андрія Гудими додавав колориту дійству. 

Ведучі свята Арсен та Лілія Глубіші привітали усіх гостей і запросили Лізу Ставратій пригостити усіх святковим короваєм, який з любов’ю спекли сільські господині. 

Радість свята розділили із срілківчанами  гості з села Мушкатівки (Мізюк Роксолана), Іванкова (зразковий аматорський хореографічний колектив “Барви”, керівник Желяско Олена) , Висічки (вокальний ансамбль під акомпонуванням Гудими Андрія) , Королівки( Матлак Христина , Буга Наталя, Криворучко Уляна), міста Борщів (Ониськів Інна та Коновальчук Людмила) зі своїми концертними номерами.

Незабутнім залишився у пам’яті гостей театралізований виступ дівчат і хлопців зі Стрілківців та їх дотепні змагання між собою. Звучали над селом пісні “Де ти милий ночував”, “Пшеничне перевесло”, “Таночки”, “Свято”,”Квітка розмарія” у виконанні дівочого ансамблю та вокалісток Софії Дараманук, Лілії Глубіш. 

Ведучі свята провели конкурс на найкращий купальський вінок та змагання між хлопцями і дівчатами, де переможці отримали сертифікат на 100 гривень (Матлак Сніжана), та сертифікат на 300 гривень (команда дівчат).

Окрема тема святкувань – купальські танці. Вони є особливими саме цього дня, тому ще треба навчитися їх танцювати. чудовими були купальські танці з віночками, танці “Ой вийду я на майдан”, “Зозуля” (Калинчук Марія, Коцимір Христина, Кобилянська Христина, Лукаш Таня), а також танець “Baliando” (Січова Віка, Дараманчук Софія, Луменецька Ліза, Борецька Настя, Калинчук Марія). 

Купальська ніч – магічна, особлива, сповнена таємниць.  Як неповторно сільська молодь відтворила купальський обряд прикрашання Марени, запалення купальського багаття, як символу добра і невгасимого буття!  Разом із керівниками громади багаття урочисто запалювали молоді парубки села.  Після цього смолоскипною ходою вирушили до річки, де дівчата пускали віночки на воду.

Продовжили свято танці у супроводі музичного колективу “Ірина і компанія”.

– Хочу щиро подякувати Ставратій Лізі, Січовій Вікторії, Борецькій Насті, Стангрет Оксані, Луменецькій Лізі, Дараманчук Софії, Матлак Сніжані, Криворучко Ніколь, Калинчук Марії, Коцимір Христині, Семчишин Ілоні, Низ Олесі, Кобилянській Христині, Лукаш Тані, Івановій Насті, Пискур Тані, Ромашенко Назару, Романському Саші, Наконечному Андрію, Василів Сергію, Щур Денису, Каліносі Саші, Ромашенко Тарасу, Матлак Сергію, Романській Ганні, Герасимчук Ганні, Бойко Мар’яні! А також Стефанишину Івану Ігоровичу, Храпчинській Марії Володимирівні, Журавінській Ользі Михайлівні, “Ірині і Компанії», усім хто приклав зусиль до організації свята, гостям та присутнім! Сподіваюсь на подальшу співпрацю. Свято Івана Купала у Стрілківцях вдалося на славу. Обличчя глядачів світилися радістю. Усмішки, гарний настрій позитивні емоції – все це зарядило людей на цілий рік, -розповіла завклубом села Срілківців Лілія Глубіш.

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #купала, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини, #традиція
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: