«МРІЯ» інвестувала у розвиток кооперативного руху понад 3 млн гривень

11.07.2018 10:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Агрохолдинг “МРІЯ ” активно підтримує розвиток кооперативного руху. Упродовж трьох років компанія надає фінансову та організаційну допомогу зі створення кооперативів. Зокрема за підтримки “МРІЇ” запрацювало 24 кооперативи.

Діяльність ягідного кооперативу «Файна поляна», що в селі Августівка Козівського району, розпочалася у 2015 році. На початку в обробіток взяли 4 гектари землі. Згодом кооператив розширився.

«На даний час маємо понад 20 гектарів. У минулому році ми зібрали понад 50 тонн малини, у цьому році плануємо подвоїти врожай, - розповідає співзасновник та учасник кооперативу «Файна поляна» Ігор Новосядлий.  – Наш кооператив розпочав свою діяльність завдяки Агрохолдингу «МРІЯ», який надав нам співфінансування для закупівлі саджанців. Ми привезли їх із-за кордону. Починали все з ремонтантних сортів, тепер є і літні сорти, англійської селекції. Хочемо подякувати «МРІЇ» також за допомогу в організації навчання. Багато було проведено семінарів, ми їздили до Львова, Києва, Дніпра. Отримані знання допомогли нам в організації роботи нашого кооперативу.

Наталія Меліш вже третій рік є учасником кооперативу «Файна поляна». «У сусідньому селі маю також ділянку в обробітку. Вирощуємо малину, спочатку мали 30 сотиків, тепер досадили декілька рядів і буде вже 50. Минулого року зібрали тонну малини. Вважаю, що для мене цього і так багато. Не потрібно їхати в іншу країну на заробітки, знаходишся з сім’єю. Зараз в обробітку маємо півгектара. Цього року плануємо посадити ще полуницю. Це наш сімейний бізнес. Чим більше часу приділяєш, тим більше врожаю можна очікувати».

10-річна Вікторія Футурська збирає малину разом з мамою. «Ми приходимо о 9-тій годині, беремо відеречко, стаємо в рядочок і збираємо, мама з одного боку, я з іншого. Мене така робота не втомлює. Якщо малина жовта, то відкидаю, якщо червона, тоді збираю», - розповідає Вікторія.

Динамічний розвиток «Файної поляни» наштовхнуло його засновників та учасників об’єднатися у реалізації ще одного масштабного проекту – збудувати  цех глибокої заморозки ягід. Підтримав проект також Агрохолдинг «МРІЯ».

«Цех будується у селищі Городище. Місце обирали логістично правильно, щоб охопити 5-6 районів, де знаходяться кооперативи, від яких плануємо залучати ягоду. Наше пріоритетне завдання - надати логістику іншим кооперативним об’єднанням, допомогти зі збутом і продати ягоди в подальшому по вигідній ціні», - каже співзасновник і учасник кооперативу «Файна поляна» Ігор Новосядлий. 

Будівництво об’єкта вже підходить до завершення. «Одна камера призначена для глибокої заморозки ягід до мінус 36 градусів, інша - до мінус 18 градусів. Справа в тому, що в сезон збору малини різко валиться ціна на ягоду. Для того, щоб нівелювати даний негативний момент, була гостра потреба в будівництві камери зберігання для глибокої заморозки. Велика камера має 350 кубічних метрів об’єму зберігання. Розрахована вона на середньодобову заморозку 3 тонни ягід. Плануємо, що тут будуть 6 працівників, які будуть сортувати, приймати всі технологічні процеси», - каже учасник кооперативу «Файне поляна» і голова правління кооперативного об’єднання «Файні Ґазди» Тарас Андрійчук.

Ініціатори проекту переконані, робота цеху глибокої заморозки ягід сприятиме розвитку кооперативного руху в регіоні і дасть конкретні результати – збільшить дохідність від ягоди до 8 гривень на кілограмі.

«Це буде перша в Україні кооперативна заморозка. Це перший прецедент, коли зібралися фермери, домогосподарства і об’єдналися навколо такої ідеї. Завдяки Агрохолдингу «МРІЯ» ми придбали приміщення. Плануємо співпрацювати з кооперативами з Підгаєцького, Монастириського, Бережанського, Зборівського, Козівського районів», - каже Тарас Андрійчук.

України поки що немає у списках світових виробників вирощування малини. Засновники «Файної поляни» сподіваються, що незабаром складуть гідну конкуренцію виробникам інших країн. 

У Козівському районі функціонують ще інші кооперативи, які були створені за організаційного і фінансового сприяння Агрохолдингу «МРІЯ», один з них -  «Старий млин».

- Працюємо вже рік часу. Потужність млина - 4 тонни за зміну. Гарна мука виходить. Люди задоволені якістю. У нас ще стоїть екструдер, його потужність становить 250 центнерів в годину. Пробували робити олію. З 23 кілограмів в середньому виходить 11 літрів, - каже директор кооперативу «Старий млин» Ігор Баран. - У нашому кооперативі 198 учасників. Коли починали роботу, було 7 чоловік. Людей організовувати було важко. «МРІЯ» підтримала нас фінансово, надала 86 тисяч гривень і надалі допомагає.   

Підтримка кооперативів - це винятково соціальний проект для Агрхолдингу «МРІЯ». Компанія жодного економічного ефекту в ньому не вбачає, лише допомагає фермерам, ініціативним групам людей успішно організувати діяльність кооперативних об’єднань. Для цього Агрохолдинг виділяє кошти для співфінансування і сприяє, щоб учасники кооперативного руху мали можливість підвищувати рівень знань про особливості ведення бізнесу.

- Компанія «МРІЯ» почала підтримувати кооперативний рух з 2015 року. Для нас це був тоді перший пілотний проект, метою якого, в першу чергу, було створення робочих місць у сільській місцевості. Загалом «МРІЯ» інвестувала у цей проект вже більше трьох мільйонів. До кінця року сума інвестицій на підтримку кооперативного руху досягне 4 мільйонів гривень, - зазначає  начальник відділу регіонального розвитку та зв'язків з органами влади агрохолдингу «Мрія»  Василь Мартюк.

null

 

null

Тамта Гугушвілі 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі