Аграрна Тернопільщина: У щасливу путь, хлібороби!

Опубліковано:
9 Липня, 2018

На Тернопільщині розпочалися жнива-2018. Жнивна  – це своєрідний річний іспит на хліборобську майстерність, старанність, відповідальність кожного її учасника. На шальках терезів – хліб, основа з основ людського буття, продовольчої безпеки країни. Урожай озимих культур у сільгосппідприємствах усіх форм власності, фермерських господарствах  через спекотну весну, якої цьогоріч практично не було дещо нижчий, ніж торік на 10-15 відсотків. Але обставин для песимізму немає, головне вчасно і без втрат зібрати, не втрачаючи строки, і як завжди трудове завзяття  кожного від механізатора до керівника.

– Оперативно треба дати лад озимим посівам на ланах  загалом на площі 210,9 тисяч гектарах, зокрема озимих ріпаку – 68 тис. га, пшениці – 130 тис. га, ячменю – 11,2 тис. га й жита – 558 га,- інформує головний агроном департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Надія Вознесенська. – Під час роботи у полі буде задіяно 1240 комбайнів вітчизняного та зарубіжного виробництва. Навантаження на комбайн складе 270 гектарів, а розрахункова денна норма – 20-25 гектарів. Це дасть можливість за сприятливої погоди й чіткої організації праці зібрати урожай нинішнього року за 12-14 календарних днів.

Першими у  загінки  вивели потужну зернозбиральну техніку досвідчені механізатори ТОВ «Маяк», ПОП «Золота нива», ТОВ «Добробут»  Заліщицького району.

– Озимий зерновий клин складає 11200 га з них 200 га ячменю, 7200 – пшениці, 3240 га з осені посіяно ріпаку, – каже головний аграрій району Іван Тимчук. Перші намолоти озимого ячменю. якого на початках зібрали 120 га дають урожайність 60 цнт з га, озимого ріпаку 30 цнт з га. Техніки достатньо, жниварі досвідчені, фінансовими ресурсами себе на час хлібозбирання аграрії забезпечили, токові господарства зерносушильні комплекси готові».А після озимих – на черзі ярі ранні зернові й зернобобові їх площа у сільгосппідприємствах Заліщицького району складає 6716 гектари. Посіяли наддністрянці аж 25 гектарів гречки, дещо більші «здобутки і повага» до пізньої культури в сусідів У Борщівському-50 га, в Чортківському-30 га, Бучацькому-30 га, а в цілому в сільгосппідприємствах області насіння гречки, 80 % її вітчизняних сортів, компенсує держава посіяли на 3800 гектарах.

У Тернопільському районі уже другий день обмолочують озимий ріпак на площі 550 гектарів у ПП «Агрон» – За кермом сучасних високопродуктивних комбайнів, а працює їх у загінках чотири, – каже головний агроном господарства  Володимир Новосад досвідчені комбайнери Василь Назарко, Віктор Шугета, Володимир Балабан, Степан Матушевський. Вони з бункерів вивантажують урожай на зерновози, які ми закупили тому два роки.Їх обслуговують Володимир Депутат, Андрій Демчук,Андрій Нараєвський, перші намолоти показали що урожай ріпаку як і озимого ячменю добрий. Одразу ж після звільнення площ від ячменю наші механізатори готують їх під посів гречки на 120 гектарах.

Механізатори ТОВ «Перейми» (с.Вовківці) Борщівського спільно з данцями сіють, і збирають, що необхідно багатотисячному свинопоголів’ю, що утримують закордонні інвестори. Обмолочено 120 гектарів ячменю його урожайність склала 6 тонн з га, 100 гектарів озимого ріпаку.

На черзі початок жнив у ПАП «Іванівське», ТОВ «Мшанецьке», ПП «Колосок» У Теребовлнському районі. А запустили жнивний збиральний конвеєр комбайнери ТОВ «Агродружба». Перші дні уже показали  належну організацію праці, взаємодію усіх підрозділів на жнивах 2018 року.

В щасливу путь, хлібороби Тернопільщини, ясної і погожої днини, здоров’я міцного і повнозерння хлібних масивів.

Ярослав Бачинський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #жнива, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #хліб
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: