Бійці АТО з Тернопільщини за свою землю можуть не платити

02.07.2018 19:13   Джерело: Терен
Опубліковано : Новини Тернопілля

Про земельні пільги зі сплати для учасників антитерористичної операції (нині – операції об’єднаних сил (ООС) «Терену» розповіли у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Отже, відповідно до п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру.

– Згідно зі ст. 269 і 270 ПКУ платниками земельного податку є власники ділянок, земельних часток (паїв) і землекористувачі, а об’єктами оподаткування – ділянки, які перебувають у власності або користуванні, паї, які перебувають у власності, – розповідають у податковій.

Читайте також

Земельники Тернопільського Держземагенства вкрали 120 гектарів землі?
В Тернополі затримали шахрая, який ошукав учасників АТО

Нарахування фізичним особам сум податку проводять у контролюючих органах за місцем розташування ділянки. Саме звідти до 1 липня надсилають платникові за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ (абзац 1-й п. 286.5 ст. 286 ПКУ – прим.).

– Податок усі фізичні особи сплачують протягом 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення (абзац 1-й п. 287.5 ст. 287 ПКУ – прим.) – пояснюють фіскали. – Водночас за п. 281.1.4 п. 281.1 ст. 281 ПКУ від сплати земельного податку звільнили ветеранів війни і осіб, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» зі змінами і доповненнями (далі – Закон).

Нагадаємо, ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав.

До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники війни (ст. 4 Закону – прим.). Тобто від сплати земельного податку звільнили усіх, хто брав участь в АТО (нині – ООС), та, відповідно до норм Закону, визнаних ветеранами війни. При цьому звільнення від сплати податку за землю поширюється на ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм (п. 281.2 ст. 281 ПКУ):

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 га;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 га, в селищах – не більш як 0,15 га, в містах – не більш як 0,1 га;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,1 га;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

– Крім того, ставки плати за землю і пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території (абзац 1-й п. 284.1 ст. 284 ПКУ – прим.), встановлюють в органах місцевого самоврядування, – уточнюють у податковій.      

До речі, розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності встановлюють у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. При цьому у нормах ПКУ не передбачили зменшення розміру орендної плати.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терен  

Коментарі