4 березня 1869 року в селі Качанівка, що на Тернопільщині (сьогодні Підволочиський район Тернопільської області) народився такий собі Кизимір Жеглень (Casimir Zeglen), який увійде в історію як «священик, який зупинив кулю шовком».

Хлопець отримав релігійну освіту, став священиком. Проте в 1891 році він вирішує кардинально відмовитись від свого розміреного життя і переїхати до США. І не куди-небудь, а в самий епіцентр американської злочинності – місто Чикаго. Казимир був шокований жорстокістю, яку побачив на вулицях міста і не раз задався питанням, що може врятувати життя від ворожої кулі гангстера? З цього розпочались його експерименти різними матеріалами. Для того, щоб створити ідеальний захист, Казимір Жеглень пробував на міцність

металеві стружки, мох, але найбільше його вразили властивості шовку. Під час небезпечних експериментів з пострілами, дослідник виявляє, що багатошаровий шовк може розтягуватися і навіть гасити енергію кулі.

Отож, так були винайдені перші куленепробивні жилети із шовку. Багато хто не сприйняв відкриття тернополянина серйозно і відкрито насміхався. Тому Казиміру прийшлось вдатись до експериментів та публічної демонстрації свого винаходу. Так і сталось. Його польський приятель Борзіковський вистрілив в з пістолета в свого слугу. Жилет спрацював і довів свою якість. Друга спроба на міцність жилету відбувалась на самому винахіднику. Снайпер випустив по ньому вісім револьверних куль, і жодна його не пробила. Жилети запустили в виробництво.

Проте винахід тернополянина могли собі дозволити не всі. Першими клієнтами стали представники королівських родів Європи, які тоді панічно боялися замахів анархістів.

Саме жилет Казиміра Жегленя був в 1901 році, на іспанському королю Альфонсо XIII, на якого кинули бомбу. Жилет врятував монарха від смерті.  Мало хто знає що Ерцгерцог Франц-Фердинанд в момент замаху в Сараєво носив теж такий жилет, проте куля в шию не врятувала його життя.

Якщо говорити про ціну жилета, то коштував він тоді $ 800 (сьогодні це приблизно $ 6,500).

У 1901 році, за шість місяців до вбивства американського президента Вільяма Мак-Кінлі, Жеглень запропонував жилет начальнику служби безпеки президента Джорджу КорТелу, але той відмовився з неясної причини. У вересні 1901року року Мак-Кінлі вбили пострілом з револьвера з відстані в кілька кроків. Шовковий жилет напевно врятував би йому життя.

Безумаовно, винахід тернополянином шовкового жилета став справжньою революцією. Завдяки відкриттю властивості шовку затримувати кулі стало можливим створення сучасних виробів із захисту.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Казимір Жеглень.

 

null

Тестування бронежилету Жегленя. 1901 р.

 

null

Тестування бронежилету на Казиміру Жегленю.

Джерело фото: https://upload.wikimedia.org

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бронижилет, #жеглень, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: