Під час Форуму місцевого розвитку представники Тернопільщини домовилися про співпрацю щодо розвитку регіону

Опубліковано:
1 Липня, 2018

У Трускавці відбувся ІІІ Форум місцевого розвитку, організаторами якого стали Львівська обласна рада, Асоціація Єврорегіон «Карпати – Україна», Асоціація місцевих рад «Ради Львівщини». Дискусії та зустрічі тривали упродовж 21-23 червня 2018 року.

null

Цьогорічний форум відвідали понад 400 гостей з усієї України та з-за кордону, зокрема керівники обласної влади та місцевого самоврядування, парламентарі, урядовці, представники профільних комітетів Верховної Ради України, дипломатичного корпусу, неурядових організацій, міжнародних фондів і програм, депутати місцевих рад.

null

Участь у заході взяв Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, який виступив у пленарній дискусії «Політика розвитку Карпат». До обговорення Карпатської тематики також долучилися віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Міністр закордонних справ Павло Клімкін, Міністр інвестицій та розвитку РП Єжи Квєцінські.

null

Тернопільщину на форумі представляли голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук та віце-президент Міжнародної торгової палати Тарас Демкура, які провели низку перемовин з першим заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Вячеславом Негодою, керівником Європейського конгресу українців Ярославою Хортяні, головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним, головою Харківської обласної ради Сергієм Черновим, головою Луганської обласної адміністрації Юрієм Гарбузом, народним депутатом Миколою Княжицьким, головою Національної туристичної асоціації Івана Ліптугу, з якими домовилися про подальші проекти,як культурні так і економічні.

null

З віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе Тарас Демкура відбулася розмова про розвиток проектів у напрямку культурної дипломатії.

null

Загалом програма форуму включала в себе 21 дискусійну панель, в якій було представлено 130 спікерів. Цьогоріч для обговорення обрали три стратегічні напрямки – «Інструменти забезпечення сталого розвитку Карпатського Єврорегіону», «Можливості для підтримки регіонального та місцевого розвитку», «Схід і Захід разом: регіональний вимір загальноукраїнської солідарності».

На завершення учасники прийняли резолюцію форуму місцевого розвитку, яку скерують Президенту України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр-Міністрові України, самоврядним органам регіону Карпат, Українській та міжнародній спільноті.

null

За словами голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, форум покликаний стати унікальною міжнародною платформою обміну досвідом з питань посилення співпраці між корпусом народних депутатів, представниками місцевого самоврядування, неурядових організацій та закордонних партнерів.

null

Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна наголосила, що для успішної децентралізації потрібно, щоб у громадах створювалися умови для розвитку підприємництва.

«Децентралізація дає більше повноважень місцевим радам, щоб  вони могли впливати  на створення сприятливого клімату для бізнесу. Через два-три роки громади  конкуруватимуть за підприємців. Громади відчують, що вони залежні від розвитку бізнесу на їхніх територіях», – сказала Ксенія Ляпіна.

Народний депутат Микола Княжицький презентував проект створення музейно-просвітницького Центру міжкультурного діалогу імені Вінценза у селі Криворівня Верховинського району.

Також окрема дискусійна панель була присвячена соціальному підприємництву. За словами спікерів, в Україні немає чіткого юридичного визначення, що таке соціальне підприємництво. Як немає і точної статистики таких підприємств – різні джерела налічують їх кількість від 150 до 1000.

Усі учасники дискусії погодилися на важливості співпраці подібних підприємств з органами місцевого самоврядування. Головне, що чекає соціальний бізнес від влади – партнерство і порозуміння, підтримка там де це можливо, і відсутність перешкод у діяльності.

null

«Форум – відмінна платформа для спілкування керівників територіальних громад і не тільки, щоб набути європейського досвіду та кращих практик господарювання.

null

Коли ініціатива іде знизу – вона однозначно знайде підтримку у владній верхівці. Пріоритетами мають бути економічний розвиток, розвиток культурної спадщини, охорона довкілля-було заявлено на форумі.

В свою чергу, віце-президент Міжнародної торговох палати Тарас Демкура під час форуму зробив акцент на економічну співпрацю та розвиток проектів  «Життя в стилі ЕКО», який направлений на впровадження світових екологічних стандартів щодо питної води та збереження довкілля у напрямку культурної дипломатії – «Під Зорею Пінзеля», етно-галерея «Спадок».

null

«Нам потрібно більше гуртуватися для спільних справ. Такий приклад об’єднання показав Єврорегіон «Карпати», куди увійшли чотири області, які розробили стратегію розвитку у всіх галузях економіки. Нашим областям потрібно використати подібний досвід та об’єднати області, що межують по річці Дністер у Єврорегіон «Дністер». Разом можна зробити набагато більше і швидше впровадити європейські стандарти та скористатися більшими фінансовими можливостями Євросоюзу.

null

Під час дискусії про майбутнє професійної освіти, де головним експертом була Міністр освіти і науки України Ліля Гриневич, коли всі говорили про відтік кадрів,Тарас Володимирович зробив акцент на проблематику цього питання і пояснив,що представники всіх європейських навчальних закладів та фірм мають чітку стратегію щодо залучення нашої молоді та фахівців у свої організації, а ми всіляко цьому сприяємо. Не секрет, що за домовленістю з керівництвами навчальних закладів приїжджають представники того чи іншого європейського навчального закладу чи фірми, їм надають приміщення, збирають студентів і гості презентують переваги навчання та роботи в Європі. Після закінчення заходу у всіх присутніх беруться телефони, поштові скриньки, а часто і ксерокопії паспортів і ведеться планомірна, системна робота за сприянням керівництва навчальних закладів.

Інша проблема – наші установи та фірми не вміють себе презентувати та «продавати».

Часом просто потрібно показати переваги залишитися дома на роботі і порахувати, скільки обійдеться людям поїхати, жити там, харчуватися плюс непередбачувані витрати, віддаленість від сімей та рідних, емоційні стреси, проживання по вісім осіб в одній кімнаті…

У нас, на жаль, дуже занижена самооцінка і комплекс меншовартості в усіх напрямках і галузях!

З таким настроєм ми не станемо повноправним членом європейської спільноти, а будемо її сировинним та кадровим додатком. Давайте припинимо цю ганебну практику, а почнемо поважати себе і давати гідні можливості для самореалізації в нас в країні та гордо себе презентувати світові!», – наголосив Тарас Демкура.

Одним з результатів заходу стало підписання Меморандуму про співпрацю між Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна», Асоціацією місцевих рад «Ради Львівщини», Асоціацією органів місцевого самоврядування Луганської області та Агенцією регіонального розвитку Луганської області; Меморандуму про співпрацю між Косівською районною радою Івано-Франківської області, Попаснянською районною державною адміністрацією Луганської області та Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна»; партнерських угод на реалізацію проектів «Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020»; Меморандуму щодо реалізації проекту «Давай, грай!».

Детальніше на http://demkura.com

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підприємець, #тернопіль, #тернопільські новини, #форум
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: