Тернопільські медики пояснили, чому полівітаміни не приносять користі

Опубліковано:
26 Червня, 2018

Лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України зауважують, що як показали дослідження – найпопулярніші препарати з вітамінами і мінералами не приносять ніякої користі. Позитивний ефект виявлено тільки у вітамінів групи В.

Зокрема, Вчені з Університету Торонто опублікували у впливовому «Журналі Американської колегії кардіологів» (Journal of the American College of Cardiology) велике і важливе дослідження. Вони проаналізували всі публікації по вітамінам з січня 2012 року по жовтень 2017 року, провівши так званий метааналіз: переоцінку всіх досліджень на основі узагальнених даних. Вони звертали увагу на будь-які препарати з наступними вітамінами і мінералами: A, B1, B2, B3 (ніацин), B6, B9 (фолієва кислота), C, D і E, бета-каротин, кальцій, залізо, цинк, магній і селен. Оцінювалися їх вплив на серцево-судинні захворювання і на загальну смертність. І це обґрунтовано: хвороби серця і судин наймасовіші і самі смертельні, більшість людей помирає саме від них. І всі ці вітаміни зазвичай рекомендуються для захисту від цих захворювань.

Ось висновки, до яких прийшли дослідники:

– Полівітаміни, а також препарати з вітаміном D, кальцієм або вітаміном С, не показали ніякої користі в плані попередження серцево-судинних захворювань, інфарктів, інсультів і загальної смертності.

– Препарати з однієї фолієвою кислотою і з вітамінами групи В (містять В6, В12 і ту ж фолієву кислоту) знижували ризик інсультів.

– Препарати з вітаміном В3 (він же вітамін РР, ніацин, нікотинова кислота) і антиоксидантами не тільки були неефективні, але навіть трохи підвищували загальну смертність.

 «Ми були здивовані, виявивши так мало позитивних ефектів від найбільш популярних препаратів з вітамінами і мінералами, – говорить доктор Девід Дженкінс, який керував дослідженням. – Ми встановили, що якщо ви хочете приймати полівітаміни, вітамін D, кальцій або вітамін C, то це не принесе вам шкоди, але також від них не буде ніякої очевидної користі».

Читайте також

Тернопільські лікарі: щоб робити, аби не пітніти у спеку?
Тернопільські лікарі: що має бути в аптечці, яку ви берете на відпочинок?
Тернопільські лікарі: як підготуватися до акліматизації під час відпочинку в іншій країні?

Але насправді доктор Дженкінс трохи скромничає. Навіть в його дослідженні видно, що препарати з кальцієм збільшували серцево-судинну захворюваність більш ніж на 40 відсотків, а загальну смертність – майже на 10 відсотків! І ніякої несподіванки в цьому немає. Це було показано ще раніше в декількох дослідженнях. В одному препарати кальцію підвищували ризик інфарктів на 31%. В іншому – особи, які приймали кальцій у вигляді будь-яких таблеток, капсул або інших пігулок мали мало не вдвічі вищий ризик серцевих нападів і інфарктів в порівнянні з тими, хто їх не приймав. Якщо бути зовсім точними, ризик у них був вищий на 86%! І це стосувалося всіх препаратів з кальцієм, включаючи і вітамінно-мінеральні комплекси. Коли ж подивилися, як йде справа у тих, хто приймав препарати тільки з одним кальцієм, ризик інфарктів виріс у 2,39 рази!

Як це можливо? Адже кальцій дуже корисний і його рекомендують приймати чи не всім жінкам в менопаузі, так як у них високий ризик остеопорозу (ослаблення кісткової тканини) і переломів кісток через це. І такі пігулки приймають не один мільйон жінок по всьому світу, включаючи Україну. Це один з найпопулярніших профілактичних препаратів.

Кальцій кальцію – різниця

Вся справа в деталях. Ефект кальцію у вигляді препаратів істотно відрізняється від кальцію в продуктах (останній, згідно з даними досліджень, вважається однозначно корисним). При всмоктуванні з препаратів концентрація кальцію в крові швидко підвищується вище норми. Це і робить його небезпечним: він не йде в кістки а відкладається на стінках судин, сприяючи прогресуванню атеросклерозу. Це призводить до більшої кількості інфарктів та до більш високої смертності.

Важливо, що ні кальцій в їжі, ні в препаратах, де він знаходиться разом з вітаміном D, такий негативний ефект не робить. Цей вітамін направляє кальцій саме в кістки, перешкоджаючи його осіданню в судинах.

Їжа проти препаратів

Якби вчені подивилися на вплив вітамінів не тільки на захворювання серця і судин, то могли б знайти й інші їхні негативні ефекти. Наприклад, раніше при дослідженні впливу прийому полівітамінів для профілактики раку шлунково-кишкового тракту було виявлено, що препарати з антиоксидантами не тільки не запобігають розвитку пухлин травної системи, але і збільшують смертність. Найгірше був ефект комбінації бета-каротину з вітамінами А і Е. Бета-каротин в компанії з вітаміном А збільшував смертність майже на 30%, а з вітаміном Е – на 10%. Це дослідження було опубліковано в «The Lancet», одному з найбільш знаменитих медичних журналів. І в статті стверджувалося, що з мільйона людей, які вживали такі вітаміни для захисту від раку, дев’ять тисяч осіб помруть передчасно.

Ще раніше Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC), що входить до складу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), офіційно попереджало ентузіастів такої профілактики раку, що використовувати для цього препарати з бета-каротином і близькими до нього речовинами не варто. В кінці дев’яностих було виявлено, що вони ще викликають збільшення випадків раку легенів у курців. І не було ніяких підстав виключати, що такий ефект може бути і у інших людей.

Так що корисні ефекти поки підтверджені тільки для фолієвої кислоти та інших вітамінів групи В. «І під час відсутності значимих даних про користь інших вітамінів і мінералів найбільш корисно покладатися на здорове харчування, що дозволяє повністю отримувати вітаміни і мінерали, – говорить доктор Дженкінс. – До сих пір ніякі дослідження препаратів з вітамінами не показали нам нічого кращого, ніж споживання достатньої кількості необроблених рослинних продуктів, включаючи овочі, фрукти і горіхи. Про це розповіли у ТОЛЦ МОЗ України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #медик, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #полівітаміни, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: