У Тернополі побачила світ книжка-посібник відомої української поетеси

23.06.2018 10:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ірина Мадзій

У Тернопільському видавництві «Джура» побачила світ книжка-посібник відомої української поетеси Ганни Костів-Гуски «Література рідного краю». Видання приурочене 70-річчю від дня її народження  та 45-річчю творчої діяльності.

Поетеса Ганна Костів –Гуска – лауреат міжнародної та численних вітчизняних літературних премій, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, член Національних спілок письменників та журналістів України, невтомна громадська діячка, умілий лікар за фахом і поет за покликом душі. У ній поєднана природна шляхетність і простота, любов до людей і природи, до рідного села і дому. Приємно, що талановита поетеса не є недосяжною для нас, її земляків, як особистість. Черпаємо у цій жінці життєву енергію, запозичуємо досвід, знаходимо у спілкуванні відповіді на запитання, що турбують. І відчуваємо, що любов до людей, до свого, рідного, у неї завжди на першому місці. А чи може бути інакше?

На це питання вона відповіла у книжці, про яку йде мова, так: «чи могла я народитися в іншому місці? Тільки тут – на берегах зеленої од верб Нічлави…, під бездонним синім небом, із золотистим колоссям на полях,  зі старезним лісом на горбах, що відкривається зору, як виходиш із хати на споришеву стежку…». І далі: «Якщо в твоєму серці живе тепло рідної домівки, якщо увібрав у душу красу і запахи довкілля, ніякі життєві труднощі не зможуть зупинити тебе на шляху до омріяної мети…Змалечку відчувала себе невід’ємною частиною природи, з якою в нас «одна душа»».

null
Обкладинка нової книги-посібника Ганни Костів-Гуски «Література рідного краю».

Ганна Костів-Гуска і справді черпає натхнення у природі, вірніше – у її красі. Їй вона присвятила чи не найбільше своїх поезій, що увійшли до збірок різних років «Нічлава», «Цвіте біля хати калина», «червоні коралі», «Зелені свята», «Цей тихий сум вечірнього вікна», «Жоржиновий вогонь», «червоні кетяги калини».

Книжка-посібник, про яку ведемо сьогодні мову, народилася із бажання вчителів та учнів глибше досліджувати і вивчати творчість своїх земляків-літераторів. Матеріалу для таких досліджень тільки у Ганни Костів-Гуски є дуже багато. Це і жіноча лірика, патріотична поезія, поезія на релігійні мотиви. Уже багато років творчість поетеси вивчають у школах Борщівщини на уроках літератури рідного краю. А учні-слухачі Малої академії наук часто брали цю тему для досліджень і отримували високі оцінки за свої роботи. Тому посібник можна назвати направду дуже цінним саме для педагогів-словесників, бо тут зібрані конспекти уроків та позакласних заходів учителів української мови і літератури зі всієї області.

Усний журнал, присвячений творчості поетеси «Із цих країв мій родовід…» підготувала для учнів середніх класів Надія Валігродська, учитель-методист Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Не менш цікавий урок-зустріч  «Життєвий і творчий шлях Ганни Костів-Гуски» провела учитель-словесник загальноосвітньої школи села Стрілківців Неля Кармаліта.  Заслужений вчитель України із Мельнице-Подільської школи Марія Тимочків у тематичному уроці-бесіді привернула увагу учнів до громадянської лірики поетеси, а відмінник освіти України Тернопільської гімназії ім. Івана Франка Галина Слюзар  організувала для своїх вихованців заочну зустріч із поетесою «Я топлюся у повені кохання…» за поетичною збіркою нашої землячки «Зелені свята». До висвітлення теми багатогранної творчості Ганни Костів-Гуски вдалися педагоги-словесники загальноосвітніх шкіл села Іванкова Оксана Герасимів, її колега зі Стінки Бучацького району Галина Ласяк, Мушкатівської школи Борщівського району Марта Кузьмич та Оксана Ярчук,  Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст., №2 Леся Бей, Великочорнокінецької ЗОШ І-ІІІ ст., чортківського району  Ярослава Мединська та Любов Харук, Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ст., №3 з поглибленим вивченням іноземних мов Любов Шендеровська, Гермаківської школи Борщівського району Ганна Татарська, яка є переможцем обласного конкурсу «Вчитель року-96». А ще ж скільки є тем, які чекають на своє цікаве дослідження! І я певна, що кожен вірш поетеси, кожна нова збірка – це невичерпне джерело для заглиблення у вир творчості жінки, яка відкриває завісу своєї душі для кожного, хто готовий у той вир пірнути з головою.

Ганна Костів-Гуска має безліч добрих друзів і приятелів як серед простих людей, так і серед іменитих літераторів. Недивно, що її творчість хвилює, бентежить і захоплює. У книжці «Література рідного краю» зібрані щедрі дописи про  життя і творчість поетеси, написані її друзями. Серед них – кандидат філологічних наук Марія Данилевич, методист комунальної установи «Борщівський районний методичний кабінет» Оксана Кисіль, заслужений журналіст України Петро Довгошия, член Національної спілки журналістів України Степан Татарський та його дружина – вчитель української мови і літератури Гермаківської загальноосвітньої школи Ганна Татарська. Уміщено у посібнику і рецензії на її поетичні збірки поетів і критиків Володимира Бровченко, Світлани Йовенко, Івана Гонтара, Романа Гром’яка, Миколи Ткачука, Леоніда Вишеславського, Борислава Степанюка, Петра Довгошиї, Петра Сороки, Степана Сапеляка, Марії Довгошиї-Фафруник, Дмитра Кременя, Олександра Дека, вчителів Марії Тимочків і Марти Кузьмич.

І «під завісу» книжки-посібника подано життєпис поетеси за її авторства, де пані Ганна щиро розповіла про себе, родину, захоплення, про те, як народжуються вірші. Закінчує свою розповідь такими словами: «Ніколи не зраджувала рідній землі, не покидала її, хоч не раз була така можливість.. Бо «це моя земля, така до болю мила, свята моя земля, Борщівщина моя!».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі