Тернопільські медики розповіли, чи справді всі хвороби від нервів

22.06.2018 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Тернопільські лікарі зауважують, що часто люди списують появу різних недуг на стреси і вважають, що саме через це з’являються проблеми зі здоров’ям. Все – це голосно сказано, але деякі - так. Є навіть термін, придуманий професором психології, і як би зараз сказали, психіатром Йоганном Християном Августом Гейнротом в 1818 році. Він був упевнений, що багато захворювань - це наслідок патології душі і духу, тому важливо лікувати не тільки тіло. Слово «психосоматика» походить від грецьких слів, що означають душу і тіло людини.

«Зараз скільки псевдонаукових напрямів, що виникає питання: «Чи дійсно людина може захворіти через переживання?». Цей напрямок медицини має наукові основи, ним займалися багато відомих лікарів. Наприклад, основоположником цього напрямку медицини є відомий психоаналітик Франц Габріель Александéр (1891-1964). Займався теорією «стресу» Лауреат Нобелівської премії Ганс Сельє (1907-1982). У зарубіжній медицині є офіційні психосоматичні відділення, клініки. У нас цього немає, але, тим не менш, не заперечується і той факт, що ці хвороби існують. Лікуванням їх займаються психотерапевти або психіатри, іноді - психологи.

Недовіра до цього напрямку медицини могла виникнути тому, що багато хто трактує появу одного і того ж захворювання по-різному. Тому не варто довіряти різним таблицями, книгам, в яких вказаний зв'язок характеру людини і захворювання, яке в неї може виникнути. Але є список хвороб, який називають чиказькою або класичною сімкою. Його склав відомий професор Чиказького університету Франц Александéр, який працював у 30-і роки минулого сторіччя:

1. Есенціальна гіпертонія.

2. Бронхіальна астма.

3. Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і шлунку.

4. Неспецифічний виразковий коліт.

5. Нейродерміт.

6. Ревматоїдний артрит.

7. Гіпертиреоїдний синдром.

Саме ці захворювання найчастіше бувають викликані психосоматикой. Зараз цей список значно розширився.

Як відрізнити звичайну хворобу від психосоматичної?

Про будь-яке захворювання можна сказати, що воно пов'язане з психікою. Для зручності вчені і лікарі розділили організм на складові, але він - єдине ціле. Але є хвороби, які виникли саме через переживання людини. Наприклад, через особисті проблеми або невдачі на роботі починає боліти голова або спина. Є простий спосіб відрізнити психосоматичне захворювання від звичайного:

Читайте також

Тернопільські лікарі: щоб робити, аби не пітніти у спеку?
Тернопільські лікарі: що має бути в аптечці, яку ви берете на відпочинок?
Тернопільські лікарі: як підготуватися до акліматизації під час відпочинку в іншій країні?

1. Результати аналізів.Якщо всі аналізи та обстеження вказують, що людина здорова, але вона, тим не менше, відчуває себе погано, не симулює, це може бути психосоматика.

2. Лікування.Доктор призначає лікування, яке повинно допомогти, але воно не дає результатів, симптоми хвороби залишаються. На якийсь час хворому може стати легше, але потім все починається по новій, тобто хвороба стає невиліковною.

Чому виникають психосоматичні захворювання?

Найчастіше причиною появи даних захворювань є стрес. Він є тим самим спусковим механізмом, через який загострюються всі наявні захворювання і з'являються нові. Це підтвердили численні дослідження. Тварини, які постійно перебували в стані стресу, лисіли, заробляли собі виразку і рак.

І це не дивно. У стресовій ситуації мозок дає команду організму, через що напружуються м'язи, в кров виділяються гормони, серце починає битися сильніше, дихання стає прискореним, виділяється піт. Якби ми жили в первісному світі, людина б відреагувала на стрес по-своєму, наприклад, кинулася на кривдника і перемогла його або ж втікла. Але зараз люди змушені придушувати свої емоції, а інакше в транспорті, на роботі виникали б численні спонтанні бійки. Як все це відбувається? Активізується симпатичний відділ вегетативної нервової системи. Виділяються адреналін і норадреналін. Кора наднирників починає виробляти гормон стресу кортизол. Все це допомагає організму бути в бойовій готовності, щоб зберегти життя.

Отже, людина пережила стрес, але нічого не сталося. Через якийсь час вона знову відчуває тривогу, мозок знову дає команду до дії, але знову виходить робота вхолосту. Невеликий стрес може підстьобнути людину, мобілізувати її сили, але якщо постійно напружувати свій організм, він швидко зноситься, з'являться різні захворювання.

Виділяють кілька причин появи психосоматичних захворювань:

1. Внутрішній особистісний конфлікт. Людина відчуває сильне психічне напруження, якщо у неї є конфлікт свідомого і несвідомого, вона постійно бореться з собою або доводить себе до неврозу, або ж у неї з'являється інша хвороба, яка знімає внутрішнє напруження.

2. Самопокарання. Людина поводиться не так, як вказують норми моралі або ж не так, як прийнято в суспільстві. У неї з'являється почуття провини. Часто від нього страждають особливо ранимі люди, з величезним почуттям відповідальності.

3. Вигода. Іноді ми не хочемо мати справу з будь-якою проблемою, і організм сам все вирішує, тобто захворює.

4. Кумири. Якщо хтось занадто сильно любить свого кумира і починає йому наслідувати, намагається стати його копією, його тіло протестує проти цього, і це виражається появою хвороб.

5. Травмуючий досвід. Це може бути як досвід з минулого, так і з сьогодення. Важливо, щоб людина проаналізувала його і відреагувала, поговорила з психологом, а інакше все це може привести до хвороби.

Як запобігти появі психосоматичних захворювань?

Точних рекомендацій вам ніхто не дасть. Поки-що дані захворювання не так добре вивчені. Але все ж є одна проста порада: якщо у вашому житті щось сталося, через що ви сильно переживаєте - не сидіть на місці, шукайте вихід, спосіб впоратися з ситуацією і вирішити проблему.

Є два способи відреагувати на стрес:

1. Активний: треба усунути джерело загрози, тобто або втекти або боротися.

2. Пасивний: треба зачаїтися, завмерти, раптом пощастить, і небезпека мине.

Іноді можна використовувати і пасивну стратегію, але все ж частіше потрібно вибирати активну, а інакше буде збільшуватися рівень тривожності. Тоді утворюється порочне коло: людина захворює, відчуває себе безпорадною, тривога збільшується, хвороба посилюється.

Тому, в даній ситуації попити таблетки - це не вихід. Треба переглянути свій світогляд. Якщо навіть ви з дитинства звикли бути безпорадним, необхідно тренувати поведінкову активність, треба шукати спосіб впоратися з проблемою, діяти. Пам'ятаєте казку про жабу, яка зробила з молока масло? Так і тут, чим більше активних дій, тим краще, принаймні, для вашого здоров'я. Навіть якщо людина все життя користувалася пасивною стратегією подолання труднощів, при бажанні вона може почати використовувати активну, з цим не народжуються, цьому вчаться.

Цю гіпотезу про активну поведінку запропонував доктор медичних наук Вадим Ротенберг. Точніше, він писав про пошукову поведінку, тобто про активну поведінку, коли людина не впевнена в стовідсотковому результаті. Діє вона чи ні, ви можете перевірити самі. Прочитати про неї можна в книзі «Образ «Я» і поведінка», - розповідає заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Дементьєв.  


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі