Програма USAID DOBRE запустила у Байковецькій громаді першу шкільну сільську автоматизовану обсерваторію

21.06.2018 20:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Програма USAID DOBRE запустила у Байковецькій громаді Тернопільської області першу шкільну сільську обсерваторію.  Це – перша в Байковецькій ОТГ шкільна сільська обсерваторія з потужним телескопом з автонаведенням, сучасним компʼютерним обладнанням та навчальними практичними матеріалами. Спільними зусиллями програми USAID DOBRE та громади вдалося відремонтувати приміщення для розміщення телескопу та обладнати обсерваторію необхідними навчальними матеріалами. Відтепер байківчани та гості громади зможуть проводити заняття астрономічних гуртків, науково-дослідні роботи, долучатися до роботи обсерваторії віддалено через сайт, та сприяти розвитку STEM-освіти в громаді.

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович на відкритті відзначила: «Телескопи та обсерваторія в Байковецькій громаді – це дуже гарна нагода для мешканців та гостей громади навчатися, досліджувати та дізнаватися про планети та космос. Учні Байковецької громади одного дня можуть стати майбутніми науковцями та винахідниками, які не лише допомагатимуть Україні розвивати її технічний потенціал, але й просувати її здобутки на міжнародному рівні. Хто знає, можливо серед вас є ті, хто складе гідну конкуренцію Ілону Маску. Майбутнє для вас починається тут, в Байківецькій громаді, де учні мають можливість реалізовувати свої мрії та починання. Я з нетерпінням чекаю на історії успіху з громади та бажаю, щоби про ваші здобутки дізналися колеги та однолітки далеко поза її межами».

Директор програми USAID DOBRE Беррі Рід, сказав: «У Байковецькій громаді вирішили створити передовий астрономічний клас у опорній школі, а ми підтримали цю ідею та надали громаді потужний телескоп і обладнання. Обсерваторія надає можливість учням не лише мати доступ до першокласної галузевої освіти, але і підвищувати економічну спроможність громади, приваблюючи ентузіастів та аматорів астрономії до Байківецької громади з інших куточків України».

Анатолій Кулик, голова Байковецької ОТГ, прокоментував: «Ми були однією із перших громад, які долучилися до програми DOBRE. І ця обсерваторія – один із плодів нашої співпраці. Ідея виникла завдяки закоханим у космос людям, які є в нашій громаді. Від програми DOBRE ми раніше отримали телескоп, а завдяки збільшеним доходам, які отримує громада в результаті  реформи з децентралізації влади, ми збудували обсерваторію».

«Запуск обсерваторії - це чудова можливість для дітей нашої громади здобувати глибші знання про космос. Ми маємо астрономічний гурток, залучаємо мешканців до тематичних квестів, проводимо на базі школи наукові астроконференції. Думаю, що в подальшому зацікавлені діти і з інших громад Тернопільщини зможуть за допомогою нашої обсерваторії та віддаленого доступу до неї вивчати зорі», - прокоментував вчитель фізики та астрономії Лозівської опорної школи Михайло Шемеля.

 

Довідково.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) - це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі