У Заліщиках презентували «Енциклопедію Української діяспори»

Опубліковано:
20 Червня, 2018

Ініціатором заходу, що пройшов у читальній залі районної бібліотеки, став уродженець Заліщиків Василь Лопух, який тепер проживає у США. Пан Василь – кандидат економічних наук, дійсний член та директор адміністрації Наукового Товариства ім. Т. Шевченка в Америці. Наш земляк є членом видавничого комітету і технічним редактором енциклопедії, автором та співавтором наукових статей про ринок праці, зокрема про міграцію українців до США.

І хоч із рідним домом пана Василя розмежовує океан, він активно дописує до різних видань області, районної газети «Колос», підтримує зв’язок зі своїми земляками. Зі щемом у серці згадує свою юність, коли був активним учасником народного ансамблю пісні і танцю «Дністер». Цій сторінці своєї біографії як посвяту улюбленому колективу В. Лопух у співавторстві з Оленою Терентьєвою присвятив книгу «Народний ансамбль пісні і танцю «Дністер»: Спогади, 1968-1975 рр.»

Вечір-зустріч з талановитим земляком пройшов за уастю представників ВП НУБІП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого» і зібрав численну аудиторію заліщан та гостей.

На зустрічі були презентовані й інші нові видання наукової та популярної літератури. Зокрема, це книги, у підготовці яких безпосередньо брав участь Василь Лопух:  «Енциклопедія Української Діяспори». США. Т.1, Книга 3 (С-Я). (Нью-Йорк-Чикаго, 2018 р.), Вячеслав Чорномаз «Українці в Шанхаю». (Київ, «Знання України»), Єжи Стемповський «У долині Дністра». (Нью-Йорк – Тернопіль. 2018 р. Переклад з польської Василя Лопуха), «Народний ансамбль пісні і танцю «Дністер»: Спогади, 1968-1975 рр. За редакцією Василя Лопуха і Олени Терентьєвої. (Нью-Йорк. 2018 р.).

У презентованій енциклопедії, без сумніву, – унікального видання і змістовної, ґрунтовної праці, вміщено розповіді про особистості відомих українців діаспори. Для студентів місцевого коледжу  особливо корисною і цікавою буде розповідь  про українського вченого діаспори США А. Храпливого, з родини Храпливих, що став відомим в галузі інформаційно-комп’ютерних технологій.

Про значення таких видань, співпрацю Заліщицького коледжу з Науковим Товариством ім. Т. Шевченка та участь Василя Лопуха в проведенні інформаційно-просвітницької роботи серед студентської молоді наголосив у своєму виступі Михайло Сопилюк, заступник директора  коледжу з навчальної роботи.

Василь Лопух отримав чимало побажань і добрих відгуків від земляків за свою роботу на ниві науки і видавничої справи.

null

 

null

 

null

 

null

Фото із сайту ВП НУБІП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #енциклопедія, #Заліщики, #лопух, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #презентація, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: