Свято замку-2018 в Теребовлі (Фото, Відео)

Опубліковано:
19 Червня, 2018

Свято відбулося 17 червня 2018 року в Молодіжному парку міста, а не на Замковій горі, як планувалося, через складні погодні умови. І навіть під час свята не раз пускався дощик, але це не завадило масі відвідувачам повеселитися та отримати небувале досі задоволення.

Т.в.о. начальника відділу культури і туризму, спорту та охорони здоров’я Теребовлянської РДА пан Ігор Мудрик повідомив наступне: «Як ви бачите, погода нам не дала змоги провести свято на Замковій горі, проте й тут, у Молодіжному парку зібралося багато людей, поприїздили гості з багатьох районів Тернопільської області, а також з декількох інших областей. Режисером свята виступила викладач ТВУК Наталія Лугова. Повернулася недавно з Чікаго відома співачка, наша землячка з Микулинець, Ольга Монастирська й відразу до нас на свято. Також родзинками свята були гості з нашої військової частини, 44 окремої артилерійської бригади, а саме їх військовий оркестр. Гурт «Княжа забава» зі Львова в нас вже вдруге, але і цього разу вони продемонстрували майстерність ведення лицарських боїв,  середньовічні танці й яскраве та захоплююче вогняне шоу. Великий внесок у свято зробили студенти та викладачі Теребовлянського вищого училища культури(ТВУК), де очолює заклад Микола Виннічик. Крім того, виступили колективи художньої самодіяльності району, майстри народної творчості ознайомили присутніх із своїми роботами, а майстри декоративно-ужиткового мистецтва провели майстер-класи в містечку майстрів. Ігри з дітьми та дорослими, різні інші забави, частування міщан та гостей вишуканими смаколиками – ось неповний перелік розваг свята».

Відразу слід відмітити, що хоч Свято замку і не проходило на Замковій горі, все ж останню було видно з різних куточків парку. Дійство відбулося за сприяння голови Теребовлянської РДА Юрія Ништи, голови райради Ігоря Смільського, а також голів територіальних громад(ТГ): Теребовлянської ТГ(голова Сергій Поперечний), Іванівської ТГ(голова Руслан Шафранович), Микулинецької ТГ(голова Петро Осіпчук), Золотниківської ТГ(голова Данило Бугай). 

Відкрив свято, відновивши старі та не забуті традиції військовий оркестр, а представник 44 бригади привітав теребовлянців та побажав всього найкращого. Оркестр тривалий час грав музик, а в цей час згадувались події війни з москалями на Сході України, загиблих та живих героїв… Вояки привезли з собою цілу похідну кухню і нагодували солдатською кашею з тушонкою масу людей. За це їм дякували люди та примовляли типу: «Дякуємо, рідненькі, от не чекали. Виходить, що наші ЗСУ вже справилися з нуждою і самі тепер допомагають населенню».

«Княжа забава» зі Львова продемонструвала глядачам лицарські бої та середньовічні жіночі танці, під час цього дійства ведучий коментував кожен бій, розповідав про кожного його учасника. І дійсно, було на, що подивитися! Мимоволі глядач переносився у ті далекі часи та хотілося… взяти до рук меча. І що? А таки потім лицарі кожному бажаючому давали зброю до рук, також приміряти шолом, інші атрибути лицаря. Надзвичайно цікаво було дивитися й вишукані середньовічні танці, під час деяких з них львів’янки театрально-віртуально змагалися на мечах. Олександр Олешко, один із учасників лицарських боїв, розповів: «Я займаюся реконструкцією історичного фехтування вже тривалий час, до цього був в різних інших товариствах по реконструкціях історичних боїв, наприклад, в «Лємбергу». «Княжа забава» – це наше міське товариство, головою якого є Артем Бондар, який цією захоплюючою справою займається більше 15 років. Хочу відмітити, що те, що ви бачили, це є наше захоплення, хобі, яке нам окрім власного задоволення не рідко приносить і кошти, бо запрошують нас на різні урочистості, свята, інші події».

Інший учасник «Княжі забави» Тарас Рак, працівник Львівського історичного музею, старший науковий співробітник, який працює там у фонді зброї, сказав наступне: «В реконструкції лицарських боїв я вже напевно років з двадцять. Наразі в мене одяг, зброя, обладунки піхотинця кінця 15-го століття, все це моя власність, придбана за власний кошт. Чому це я роблю? Та тому, що це мені дуже до вподоби, це ж цікаво побувати в практично-реальному бою середньовіччя, вивчити перед тим все, а тепер і відчути на собі».

Коли ж оголосили про виступ Ольги Монастирської, то загальним оваціям, радості не було меж і співачка в повній мірі підтвердила сподівання її шанувальників. Вона свій виступ розпочала вже в сутінках і двічі виходила на сцену, переодягнувшись. Ця молоденька й з особливою жіночою красою співачка радувала душі глядачів вишуканим українським співом, веселим, бадьорим, жартівливим деколи. Голос її звучав, інакше й не скажеш, мов тисячі карпатських стрімких гірських струмків із кришталево-прозорою водою! Пішли в танок раптово і діти, і дорослі, а оплески лунали, мов грім, а Оля все співала, все вела своїх власних мелодій. В перерві між виступами співачки вдалося взяти в неї коротке інтерв’ю, встигнувши задати більше 10 запитань за короткий час. Якщо скомпонувати її відповіді, то вийшло таке: «В Чікаго я з чоловіком та сином живу вже більше 10 років, проте мене знову і знову тягне в рідні пенати, до тієї маминої калини, з якої все і розпочалося. Так, я сама складаю слова-вірші для своїх пісень і пишу музику, виконую їх за океаном і вдома лише українською. Я пишаюся, що я українка і всіляко це підкреслюю всюди! Так вийшло, що ми приїхали і відразу попали на свято, я в захваті. Мені приємно також, що вдалося поспівати разом з нашими дітками-земляками, їх не потрібно було навіть заохочувати. Та й не дивно, адже всі ми українці співочі, ми співоча нація!»

Отже, не зважаючи на погоду, свято в теребовлянців вдалося на славу!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Фото: Олега Капусти

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: