Хто повертає гроші вкладникам, якщо банк втратить ліцензію?

Опубліковано:
15 Червня, 2018

Питанням повернення банківських вкладів у розмірі обговоренному у договорі, а саме мінімальної суми гарантованого повернення (у більшості українських банків – це 200 тисяч гривень) займається Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Система гарантування вкладів в нашій країні існує з 1998 року. З того часу росте і сума гарантованих виплат постраждалим вкладникам – так 20 років тому гарантована виплата дорівнювала 500 грн., з 2012 року ця сума дорівнює 200 000 грн.

Результати опитування громадян у 2017 році, щодо довіри до банків, як засобів для накопичення та збереження фінансових ресурсів, показали, що 55% респондентів не тримають на рахунках жодних грошей, 8% – тільки половину своїх фінансів, 33% – лише частково мають заощадження та користуються електронними грошима тільки завдяки тому, що мають банківські картки зарплатні, пенсійні, для соціальних виплат, усього 14% опитаних громадян мають строкові рахунки. Причиною респонденти називають відсутність вільних коштів та недовіру до банків.

Представники фонду також зауважили, що є позитивна тенденція до збільшення довіри людей до банків. До критеріїв вибору банку респонденти віднесли наявність гарантованого повернення фінансів, відсотки по вкладам, відгуки вкладників. Бажання частини потенційних вкладників збільшити гарантійну суму повернення до 800 000 та до 1 000 000 грн. фонд сприймає, як дороговказ. Хоча і ідеальний варіант повернення повної суми вкладу з відсотками підтриманий 10% респондентів – це також гарна перспектива розвитку української банківської системи. Опитування показує, що банкопад останніх двох років суттєво підірвав довіру людей до банків.

Завдяки проекту “Трансформація фінансового сектору” було проведено опитування і оцінені зусилля, які прикладаються фондом для того, щоби повернути усім вкладникам заощадження у межах гарантованої суми. Також досліджено, що росту довіри до банків сприяє покращення інформування населення. Респонденти 2017 року краще обізнані щодо дій у випадку втрати довіри до банку, а також що робити, якщо банк втратив свою ліцензію, куди звертатися і в які терміни за своїми вкладами. Завдяки діяльності фонду, більшості постраждалим вкладникам гроші повернуті, з фондом співпрацють банки, які забирають зобов’язання по виплатах на себе, Національний банк України, Міністерство фінансів України. Таким чином люди, що звертаються у ФГВФО отримають свої гроші. Українським вкладникам потрібно знати, що гарантована сума виплат розповсюджується сьогодні тільки на кошти поточних і карткових рахунків, не покриває ця сума сертифікати на пред’явника, вклади в цінних металах. Також, на жаль, система гарантійних вкладів не поширюється на юридичних осіб, гроші громадських організацій, товариств споживачів. Усю інформацію, щодо варіантів повернення вкладів, можна отримати на сайті http://www.fg.gov.ua/ або телефонуючи на гарячу лінію ГАРЯЧА ЛІНІЯ: 0-800-308-108, 044-333-36-55. Інформацією з предстаниками ЗМІ західного регіону поділились під час зустрічі представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яка відбулась у Львівському прес-клубі 8 червня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #банк, #вклади, #гроші, #депозит, #ліцензія
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: