Гермаківський дендропарк – Тернопільський рай на землі (Фото)

13.06.2018 10:43   Джерело: Терен
Опубліковано : Новини Тернопілля

Україна славиться незвичними дендропарками. Проте мало хто знає, що один з них – на Тернопільщині.

Гермаківський дендрологічний парк знаходиться в однойменному селищі Борщівського району. Його внесли до пам’яток загальнодержавного значення.

Створення парку почалося в далекому 1936 році, коли Микола Денека – заслужений лісівник України – зробив на цій території перші насадження.

Попри те активна робота розпочалася лише через 20 років – у 1956-му. Тоді місцева влада разом із жителями очистила кілька гектарів території та висадила більш ніж сотню дерев кількох видів.

Активні роботи та догляд призвели до того, що вже у 1972 році парк визнали парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва республіканського значення. У 1983 році статус (який дійсний і до сьогодні) замінили на парк загальнодержавного значення.

Сьогодні площа дендропарку сягає 56 гектарів, підпорядкованих Чортківському лісгоспгоспу.

Унікальністю місцини є не лише на диво багата флора, але й фауна. Саме тут можна зустріти більш ніж 1500 видів дерев та чагарників, зокрема: сосну італійську, ялицю іспанську, тюльпанове дерево, пірамідальний кипарис, голубий каліфорнійський кипарис, псевдотсугу зелену, тис, бархат японський, а також кілька представників субтропічних та тропічних дерев і навіть кактусів.

Частина земель дендропарку підпадає під сільськогосподарські дослідження. Тут науковці працюють над виведенням деревно-чагарникових порід та вивчають процеси акліматизації.

З Тернополя до села Гермаківка можна добратися без пересадок автобусом Тернопіль – Мельниця-Подільська, або з пересадкою у Борщеві. Поїздка триватиме понад дві години.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терен  

Коментарі