99 років тому галичани розпочали легендарну «Чортківську офензиву»

Опубліковано:
9 Червня, 2018

З 7 по 28 червня 1919 р. тривала найуспішніша військова операція збройних сил Західно-Української Народної Республіки – «Чортківська офензива».

Загнані на початку червня 1919  р. у глухий кут на території поблизу м. Чорткова Тернопільської області, галичани розпочали наступальну операцію. З 7 по 28 червня Галицька Армія змусила відступати по всій лінії фронту вдвічі більше і набагато краще забезпечене польське військо. Історик Олександр Дєдик зазначає, що українські солдати кожного дня в середньому долала майже 6 км (до прикладу, під час Брусилівського прориву 1916 р. російська армія долала на добу вдвічі менше).

Галицька Армія фактично відвоювала території сьогоднішньої Тернопільської області та частину Івано-Франківської (по лівий берег Дністра). «Чортківською офензивою» керував генерал Олександр Греков, призначений 9 червня командувачем Галицької Армії. Своїм успіхом наступальна операція українців багато в чому завдячує артилеристам Галицької Армії, які під час битв добре взаємодіяли з піхотою та кавалерією. Лише через брак боєприпасів галичани не змогли продовжити успішну «Чортківську офензиву» і почали відступ, який завершився 16 липня 1919 р. переходом р. Збруч.

Праця Олександра Дєдика «Чортківська офензива» (том І)

«Це були дні, до яких варто було дожити, і які варто було пережити», – згадував про «Чортківську офензиву» отаман Галицької Армії Степан Шухевич, стрик майбутнього Головного командира УПА Романа Шухевича.

15-17 червня цього року у м. Чорткові пройде військово-історичний фестиваль «Чортківська офензива».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: