Степан Барна про перспективний план об’єднання громад: «Це не є обмеженням права інших громад формуватися та утворюватися. Процес триває й надалі»

08.06.2018 23:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Це перемога людей і перемога органів місцевого самоврядування в бажанні самореалізовуватися і бути господарем на своїй землі. Так охарактеризував голова Тернопільської ОДА Степан Барна схвалення депутатами обласної ради перспективного плану об’єднання громад. Відбулося це під час сесії облради 8 червня.

«З квітня 2015 року в нас тривала епопея, коли і ким має бути прийнятий перспективний план об’єднання громад. На жаль, обласна рада попереднього скликання його не схвалила. І лише на третьому році своєї діяльності діюча обласна рада проголосувала за перспективний план краю. Станом на сьогоднішній момент ми маємо абсолютно чесний, добровільний підхід, що є першочерговим принципом реформи децентралізації і він дотриманий абсолютно повністю», – наголосив Степан Барна.

Відповідно до перспективного плану в області є 59 об’єднаних терторіальних громад. По факту на Тернопільщині вже створено та активно діють 42 ОТГ.

«Політика держави полягає в тому, щоб не тільки максимально сприяти процесу утворення громад, а й підтримувати їх фінансово. Зокрема, за останні три роки відповідно до ініціативи Президента України Петра Порошенка на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад в область було спрямовано майже 350 мільйонів гривень. Водночас, хочу наголосити, що перспективний план не обмежує права інших громад формуватися, утворюватися і об’єднуватися, адже цей процес триває й надалі. І для нас важливо, щоб він відбувався виключно добровільно», – акцентував Степан Барна.

Додамо, що Тернопільська область розпочала реформу децентралізації без затвердженого перспективного плану об’єднання громад. Адже його ніяк не могли затвердити протягом трьох років. Формуватися громадам області дозволила окрема постанова Верховної Ради України. Тому сьогоднішнє рішення по суті можна назвати історичним, адже тепер область має так звану дорожню карту та бачення, як швидше завершити процес об’єднання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі