Село Плісняни на Тернопільщині на ретро малюнках та фото

05.06.2018 17:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В Зборівському районі Тернопільської області, на річці Західна (Мала) Стрипа знаходиться село Плісняни. Перша писемна згадка про цей населений пункт відноситься до 1684 року.

Читайте також

Чортків 1926 року очима варшавського фотографа
Про єзуїтський конвікт в Тернополі в ХІХ столітті
Кременець на листівках до 1917 року

В одній із онлайн бібліотек вдалось відшукати два невідомих раніше зображення резиденції в Пліснянах. Малюнки датуються 1876 роком. Їх автором є Целіна Домініковська, відома художниця, скульптор та колекціонерка.

В Австрійському державному архіві знаходиться світлина 1916 року на якій зображено ту ж саму резиденцію, що ми бачимо на ілюстраціях художниці.

В тому ж таки австрійському архіві є найдавніше на сьогоднішній час панорамне зображення села Плісняни, датоване 1835 роком. Його автором є літограф Карел Ауер. Дане зображення було надруковане в типографії Піллерів у Львові, яка була заснована Антоном Піллером у 1772 р. На зображенні можна розгледіти ландшафт села, його мешканців та монастир на пагорбі. Взагалі історія села Плісняни на сьогодні вимагає більш грунтовного вивчення з боку істориків та краєзнавців.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Резиденція в Пліснянах, 1876 р.

 

null
Резиденція в Пліснянах, 1876 р.

 

null
Резиденція в Пліснянах, 1876 р.

 

null
Панорама на село Плісняни, 1835 р.

Джерело фото: https://polona.pl

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі