Будинок на Тернопільщині, в якому готували повстання 1940 року (Фото)

Опубліковано:
30 Травня, 2018

Чортків – це прекрасне місто, подекуди, його навіть прирівнюють до музею під відкритим небом. А й справді, кожен монумент, споруда, скульптура чи будівля-це унікальний експонат з минулого, що гостює у теперішньому часі. Всі вони різні, із своїми перемогами та драмами, вони – як і люди, мають свою неповторну долю і історію. І коли місто нарешті замовкає денною метушнею, відкриваються неймовірні відвертості та секрети старого міста Чорткова.

Усі мешканці міста по-особливому ставляться до пам’яток архітектури та старих будинків. І це недарма, адже кожен із них – це певне століття чи епоха, яка уже ніколи не повернеться, але завдяки таким спорудам – чортків’яни мають свою, особисту машину часу.

null

Фото: Чортків Онлайн

Сьогодні ми спробуємо зануритись у атмосферу однієї із найяскравіших подій нашого міста – Чортківського повстання. Як говорить історія, за часів міжвоєнної Польщі, Чортків через своє географічне положення став гарнізонним містом — південніше проходив кордон із Румунією, а на сході — з Радянським Союзом. Таке розташування зумовило низку подій, що відбулись 1940 року.  Ще в жовтні 1939 року у Чорткові зав’язалася польська національна підпільна організація «Stronnictwo Narodowe».  У них і виникла ідея підняти повстання, метою якого мав стати зрив становлення радянської влади. Деякі з конспіраторів були арештовані, перш ніж дісталися домівок, чимало арештованих було в наступні дні.

null

Фото: Чортків Онлайн

Організація всіх повстанських подій була розгорнена у віллі Василевських. Це був ошатний, красивий та навіть загадковий будинок, адже його архітектура та гама кольорів були дещо містичними та неординарними. Розташований він на вулиці Івана Франка, проте первісного виду він не зберіг, але, упевнена, історій та таємниць в його стінах – вдосталь.

Приємно та надихаюче те, що Чортків розвивається і красується як пам’ятками, так і славою. Тому, закликаю усіх закохатися у своє рідне місто, якщо ви не зробили це досі!

Оксана Шахова 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #будинок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підготовка, #повстання, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: