Жителі різних куточків Тернопільщини з’їхалися на фестиваль «Братина»

Опубліковано:
28 Травня, 2018

Жителі різних районів Тернопільщини з’їхалися на 13-ий мистецько-краєзнавчий фестиваль «БРАТИНА» на Шумщину. Розпочався фестиваль о 9.00. святковим богослужіння у церкві Святої Трійці. О 12.30 – відбулося урочисте відкриття свята, після цього розпочався концерт творчих колективів, книжковий круглий стіл «Волинський літопис», а також гала-концерт переможців конкурсу «ГРЕМИСЛАВА». На фестивалі діє ярмарок, де майстри народної творчості представляють свої твори – і там ж діє святкова торговиця.

«Я щороку приїжджаю на «Братину», бо тут особлива атмосфера, ми з сім’єю, їдучи на цей фестиваль одягаємо вишиванки, адже тут для нас справжнє свято. Не дарма, напевно і така назва фестивал – «Братина», адже тут ми братаємося зі своїми земляками. Традиційно на ямарку народних ремесел купуємо дітям солодощі та іграшки. З радістю слухаємо пісні у виконанні наших талановитих творчих колективів і намагаємося побути на «Братині» якомога довше», – розповідає житель Чорткова Іван Рибак. 

Нагадаємо, щороку мистецько-краєзнавчий фестиваль «Бритина» проходить у підніжжі гори Стіжок. За розповідями істориків, – ця гора є геологічною пам’яткою природи місцевого значення. Розташована між селами Стіжок і Антонівці, у кварталі лісового урочища «Антонівці-Свинодебри» Волинського лісництва. Так звана, Данилова гора – отримала ще таку назву у 1201 р. на честь сина князя Роман Мстиславовича – Данила. Адже на цьому місці князь почув звістку про те, що в нього народився син і на честь цієї події він наказав  звести на горі фортецю, яку назвали град Данилів. У 1240 р. Данилів град був у ряді трьох волинських міст, які не зміг узяти нападом хан Батий. Але у 1261 р. за договором між волинським князем Васильком Романовичем і ханським темником Бурундаєм фортецю  зірвали і відтоді не її відновлювали.

Пам’яткою місцевого значення є Троїцька церква, що збудована на горі – єдина кам’яна споруда часів Київської Русі, яка збереглася на Тернопільщині, її реконструювали у 1551 році. Двері храму відчиняють раз у рік – на свято  Трійці.

Катерина Богуславська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #братина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #стіжок, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: