«Тернопіль інвестиційний» – одна з чотирьох панелей на Міжнародному інвестиційному форумі в Збаражі

Опубліковано:
27 Травня, 2018

«Тернопіль інвестиційний» – це назва окремої панелі на Міжнародному інвестиційному форумі, що пройшов в четвер в Збаразькому замку.

Першим виступив директор рейтингового агентства IBI Rating Дмитро Задесенець, який розповів про інвестиційну привабливість міста, про економічний потенціал, про темпи розвитку. Агентство IBI Rating проводить такі дослідження раз на півроку. За словами доповідача, останнім часом малий бізнес в нашому місті почав набирати темпи. Зокрема це стосується сфери готельного господарства, торгівлі, нерухомості і транспорту. В промисловості ключовими секторами розвитку є фармацевтика, текстильна промисловість, машинобудування, харчова промисловість. Стрімко зріс показник капіталовкладень. Це стосується капіталовкладень підприємств, населення, також капіталовкладень в міський бюджет і в інфраструктуру. Тернопіль є передовим містом з точки зору транспортної галузі, каже Дмитро Задесенець, адже тут першими в Україні було впроваджено низку проектів. Зокрема, проїзд з електронною оплатою квитків.

null

Ще один доповідач Тарас Демкура презентував створення центру на основі транскордонної співпраці «Трансімперія». Мова йде про незавершене будівництво на колишньому заводі Сатурн, біля ТЦ «Подоляни». Площа 12 000 метрів квадратних. Зараз там знаходиться музей ретро-автомобілів. Планується зробити в тому місці такий центр, в якому буде поєднуватися три складові – економічна, інноваційна і туристично-логістичний кластер. Це б призвело до створення і нових робочих місць, і інноваційних технологій, і інвестицій в наш регіон. На даху можна було б встановити сонячні батареї. Зараз шукають інвесторів. Місце знаходження є дуже вигідним, на думку Тараса Демкури, адже він буде на відстані 200-300 кілометрів від шести кордонів.

null

Про створення індустріального парку «Тернопіль» розповів Юрій Дейнека, начальник управління стратегічного розвитку міста Тернопільської міської ради. В серпні минулого року на сесії міської ради було виділено земельну ділянку під створення індустріального парку. Це на вул. Микулинецькій, площа 15 га. В даному індустріальному парку планують робити акцент на переробній сфері. Такий парк – це спеціально підготовлені території з відповідною інженерною, транспортною інфраструктурою. Як правило, зазначив Юрій Дейнека, у світі індустріальні парки працюють у трьох сферах. Це або логістика, або виробництво, або науково-дослідна діяльність, тобто ІТ сфера.

null

Оптимальна відстань до автомобільних шляхів міжнародного або національного значення повинна бути від 1 до 5 кілометрів. Індустріальні парки створюються на тривалий термін. Це не менше тридцять років, зазначив начальник управління стратегічного розвитку. В сусідній Польщі майже 80 відсотків всіх залучених зовнішніх інвестицій в польську економіку припадають на індустріальні парки або технопарки. В Чехії індустріальні парки почали створювати в 1998 році і створила таким чином 70 000 робочих місць. Угорщина і Туреччина теж активно працюють в цьому напрямку, розповів пан Юрій.

null

Галина Жук.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Збаразький замок, #інвестиційний форум, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #Тернопіль інвестиційний, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: