Туристичне Тернопілля: Печерний храм в селі Монастирок

Опубліковано:
25 Травня, 2018

Є місця які важко описати словами, місця з надзвичайною енергетикою та неймовірною природою, від яких перехоплює подих і віє містикою.

Одне з таких знаходиться в невеличкому селі Монастирок Борщівського району Тернопільської області . У давні дохристиянські часи тут існував язичницький храм, де здійснювали свої ритуали волхви . Пізніше в IX столітті в ньому оселились ченці-відлюдники. Печерний храм, за словами дослідників-археологів, витесаний у природньому гроті, що утворився від вивітрювання вапняку. Він знаходиться на висоті 80 метрів над рівнем вод річки Серет.

null

Фото: В пошуку пригод

Вхід  у печеру в вигляді широкого прорізу веде у глибину між камяними брилами. З правої сторони розташований скельний навіс, який підтримують три камяних опори, свій вигляд вони набули наприкінці 19 століття, ними замінили природні що руйнувалися під впливом часу.

Сам печерний храм знаходиться в середині у вигляді невеликої кімнати, з правої сторони розташований вівтар якому вже більше тисячі років, він по традиції  повернутий на схід. У центрі вівтарря зображена ікона Ісуса Христа, за переказами, лик спершу проступив на скелі, а ченці лише надали йому виразності фарбами. В радянські часи ікону намагалися замалювати вапном, але лик все одно проступав. Так зявилася чи не єдина ікона Христа з заплющиними очима, які за повіррям Він закрив через те що не міг споглядати людські гріхи.Саме тому християни вірять що тут відпускають найтяжчі гріхи.

null

Фото: В пошуку пригод

Біля гроту знаходиться велика камяна брила, розташована на трьох опорах. Вчені припускають що в давні часи вона використовувалась як жертовник, тим більше що зберігся жолоб, який ймовірно служив кровостоком. Вже за християнських часів на  камені вирізали хрестоподібне заглиблення. Розповідають що вода яка потрапляє в заглиблення стає червоного кольору, наче кров, яку колись увібрав у себе камінь, і вона здатна зцілювати. Під час мого перебування  біля храму падав дощ, вода яка збиралась в хресті справді мала червоний відтінок.

Про ці місця можна ще багато чого розповідати (вище від гроту є старовинна відновленна церква та руїни монастиря, від церкви до печерного храму веде Хресна дорога у вигляді деревянних хрестів) але це вже зовсім інша історія, яку я розповім наступного разу.
 Навколишні місця ваблять людей ще й своїми надзвичайними краєвидами, які відкриваються погляду : каньйон густо порослий лісом, долина річки Серет, з відки лунають жаб’ячі співи, а сама атмосфера дарує відчуття миру і спокою.

null

Фото: В пошуку пригод

Marisha D

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #печерний храм, #с. монастирок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: