Пізнавально-краєзнавчий відео проект презентували школярі у Великогаївській школі

24.05.2018 13:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

«Моє село – перлина України» – пізнавально-краєзнавчий відео проект про рідне село Великі Гаї презентували під такою романтичною назвою у місцевій школі його автори – учні 8-го Б класу. А почалось все з того…

Якось, під час уроку української мови, вчителька Людмила Іванівна Кравчук дала дітям завдання зробити опис місцевості. І тут почалось! Учні настільки захопились завданням, що їм виявилось замалим «просто описати», вони проявили неабияку творчу ініціативу і креативність. Вирішили серйозно зануритись в історію маленької батьківщини – і їм це вдалось. Спробувавши себе в ролі журналістів, взяли інтерв’ю у різних за віком жителів села. Серед респондентів – Марія Теравська (87), Іванна Мельничук (76), Галина Колодюк (60) тощо. Цей блок розвідки назвали «Великі Гаї. Минуле… Спогади».  Над ним працювали Софія Гончарук, Олександр Ізб’янський, Марта Мурдза, Юрій Погодик. До блоку «Ті, що прославили Великі Гаї» матеріали збирали Богдан Небесний, Оля Березюк і два Владислави  Стадник та Батюк. Вочевидь, це був найцікавіший блок. Присутні (а серед них були гості – педагоги школи) почули вражаючу історію про життєвий шлях односельчанина Романа Кордубу, який емігрував колись до Австралії. Цей чоловік зробив за життя багато добрих справ: посадив на чужині чимало лісу, пожертвував на реконструкцію рідної церкви 50 тисяч доларів. На його могилі ясніє напис: «Народився – Великі Гаї. Тернопіль». О. Яким Сеньківський – священномученик УГКЦ, був знищений, «зварений» енкаведистами у казані на території Дрогобицької в’язниці. У Великих Гаях народився колись майбутній голова Центральної виборчої комісії (період президентства В. Ющенка) Ярослав Давидович.

Тему про «Народних умільців гаївчан» досліджували Дмитро Стасіна, Віта Швайчук, Віра Гончар. Серед майстрів народної творчості педагоги – Надія Дмитрівна Ізб’янська, Ганна Миколаївна Шаварин (вишиття), Лілія Швайчук («Файні вишивульки») і вже відомий за межами нашої країни «сірниковий» майстер Мар’ян Вархолік. До слова, цими днями у Торонто відкрилася його оригінальна виставка: «вишиття» із сірників.

Рубрика «Митці слова нашого краю» , яку підготували Христина Хомета та Аліна Зубаль, несподівано ожила, адже її головні герої завітали до школярів і розповіли про свою творчість. Це педагог і поетеса Марія Михайлівна Бойко та письменниця, журналістка Валентина Семеняк. Матеріали до рубрики «Звичаї і традиції гаївчан» готували  Марта Мазепа, Уляна Гладка, Анастасія Скочинська та Аліна Яцишин. А Софія Турчин і Ліля Петришин розповіли про «Досягнення наших учнів» (переможці і призери різноманітних олімпіад – Тетяна Хімій, Максим Кліщ, Віта Швайчук, Віталій Лащ та інші). Не забули учні взяти інтерв’ю й у головного господаря села – Олега Кохмана, який ось вже 12 років працює на цій відповідальній посаді.

Учні молодці, доклали багато зусиль і праці, – ділиться враженнями керівник проекту Людмила Іванівна Кравчук, – і вони не збираються зупинятись на досягнутому. У них багато нових ідей і планів. Маємо нове, але й маємо шанувати старе, бо без нього не буде повноцінного майбутнього.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Дарина КОЛОСОК

Фото автора


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі