Чим особлива Данилова гора на Тернопільщині, на якій щороку проводять фестиваль «Братина»?

Опубліковано:
23 Травня, 2018

28 травня травня Шумщина запрошує на мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина», який відбудеться у підніжжі гори Стіжок. За розповідями істориків, Стіжок – гора-останець у Шумському районі, є геологічною пам’яткою природи місцевого значення. Розташована між селами Стіжок і Антонівці, неподалік від гори Уніас, у кварталі 55 виділах 13-16, кварталі 56 виділах 10-11 лісового урочища «Антонівці- Свинодебри» Волинського лісництва. Її площа – 9,8 га, гора отримала статус пам’ятки у 1971 році. Так звана, Данилова гора – отримала ще таку назву у 1201 р. на честь сина князя Роман Мстиславовича – Данила. Адже на цьому місці князь почув звістку про те, що в нього народився син і на честь цієї події він наказав звести на горі фортецю, яку назвали град Данилів. У 1240 р. Данилів град був у ряді трьох волинських міст, які не зміг узяти нападом хан Батий. Але у 1261 р. за договором між волинським князем Васильком Романовичем і ханським темником Бурундаєм фортецю зірвали і відтоді не її відновлювали.

Пам’яткою місцевого значення є Троїцька церква, що збудована на горі – єдина кам’яна споруда часів Київської Русі, яка збереглася на Тернопільщині, її реконструювали у 1551 році. Двері храму відчиняють раз у рік – на свято Трійці.

null

 

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гора, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #трійця, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: