За словами голови асоціації «Укрсадпром» Дмитра Крошка у цьому році   надія і сподівання. що урожай фруктів та ягід, плодових кущів, горіхів  зросте майже на 30 відсотків. Передумовою таких  впевнених стало те, що   основний цвіт саду зберігся на Україні не було характерних для останньої  і першої декади квітня і травня приморозків. В основному плодові дерева і кісточкові перезимували в задовільному стані. Крім того з кожним роком збільшується  площа засаджена фруктами та плодоягідними, зокрема малиною, чорною і червоною смородиною, аргусом, лохиною.

Читайте також

Король усіх приправ – часник

Й горіхові сади в країні вперше за багато років обігнали інші плодові дерева. У 2018 році було  посаджено 1843гектари, а яблунь і груш лише 692гаєв основному в Чернівецькій, Вінницькій . Хмельницькій і Тернопільській області. Виноградники розмістили на 296 гектарах , в основному в південних регіонах України. На Тернопільщині сьогодні в пріоритеті в фермерів. садівників – професіоналів яблуневі і кісточкові плантації майбутніх вітамінів. Пробиває собі дорогу фундук. що користується високим попитом в  кондитерів, харчовиків. косметологів та фармацевтів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

Третій за розмірами та обсягами насадженнь фундука сад на України створив палкий ентузіаст, успішний сучасний агробізнесмен, керівник новоствореного органічного господарства ФГ «Органік Бердлі» с. Чугалі  Кременецького району Мирослав Загорський. Він  заклав 27 гектарів промислового саду, в якому з 2013 року вирощує 14 тисяч молодих саджанців, очікуючи на перший урожай вже через два роки.  Має два гектари розсадника, капітальні теплиці. створив на селі сім постійних робочих місць з гідною зарплатою та усім пакетом соціального і юридичного захисту працівника.

– Сьогодні лише в України потреба ядра горіха складає 15 тисяч тонн для цього треба вирощувати горіхові плантації на 30 тисячах гектарах, – каже пан Мирослав. Імпорт з Туреччини, Азербайджану, Греції не може задовільнити ні український ринок  ні європейський. Крім цього. і це головне ядро нашого фундука велике, смачніше і калорійніше, кажу як фаховий лікар. Має багатий вміст білків, амінокислот, олії. Тому без нього не обходять ні фармацевтичній галузі, ні в косметології, не кажучи вже про кондитерську складову і потребу. Тай сорти, які дуже слабо приживаються в деяких теплолюбивих країнах, що на промисловій основі займаються фундуком, у на с розвиваються краще і продуктивніше. Ми вирощуємо методом мікроклонування,стопроцентний генетичний матеріал фундука. Популярність на зовнішньому ринку користуються сорти «каталонський», «Кос форд», « Барселонський», «Джетфоні».За фундуком майбутнє у розвитку економіки. це золоті сади,- підсумовує розмову Мирослав Загорський.

Від автора: Мирослав Загорський, впровадив чотири проекти у сучасну економіку на селі. Треба лише бажання працювати, не цуратися нового і рухатися вперед. До нього за пораду їздять  досвідчені фермери і сільські підприємці з усіх регіонів України, Він веде декілька шкіл- курсів з вирощування, міцелії та грибів. равликів, фундука. Активно займається органічним виробництвом продуктів харчування.

null

 

null

 

null

 

null

Ярослав Бачинський

На фото автора: під час перебування в ФГ «Органік Бердлі» його керівник  успішний агроменеджер, сільський підприємець Мирослав Загорський  з Кременеччини.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сад, #тернопіль, #тернопільські новини, #урожай, #фрукти
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: