Як відзначали День Європи в Теребовлі

20.05.2018 12:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

Цю дату в Теребовлі пов’язали ще з іншою, яка буде відзначатися в Україні згодом, а саме День пам’яті жертв політичних репресій. При цьому слід відзначити, що таке поєднання вийшло вдалим. Так вийшло, що Україна прагне стати рівноправним членом Євросоюзу і в той же час вона ніколи, ні за яких обставин не забуде своїх героїв, які виборювали та виборюють до нині свободу, волю і незалежність для свого народу.

Як не банально, але зачнемо з погоди. Цього дня вона бажала бути кращою, то падав рясний дощ, то світило сонце і багато присутніх на урочистостях людей бідкалися, що то Євросоюз не пускає Україну до себе. Все ж у автора цих рядків виникла інша асоціація, ніби погана погода символізує тернистий шлях нашої країни до європейської спілки. І дійсно, адже кров пролита героями на Майдані(як ще тоді його називали – Євромайдан) в Києві, а тепер незрозуміла війна з москалями, якій не видно кінця й краю і де вже загинули десятки тисяч людей… Через невтішну погоду більша частина урочистостей проходила в актовому залі Теребовлянського вищого училища культури, яке знаходиться поряд парку Шевченка, де б мало проходити дійство і де встановлені штоки з прапорами Євросоюзу та України.

День Європи — свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня. В Україні воно відзначається у третю суботу травня. День Європи жителі України відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003.

Про історію свята та прагнення українців до спільноти з європейцями розповідали ведучі, студенти ТВУК. А також вони виконали ряд патріотичних пісень про Україну й в кінці Гімн Євросоюзу.

У наданому слові голова Теребовлянської РДА відмітив: «Україна здавна прагне до Європейської спілки й перші реальні кроки до цього вже зроблені, як всім нам відомо. Проте необхідно пам’ятати, що спочатку ми в себе повинні в повній мірі навести порядок у всьому і, найперше, кожен у своїх душах та думках, а звідти – і в ділах».

Голова районної ради Ігор Смільський відмітив конкретні позитивні зрушення, кроки України до Євросоюзу, спільну співпрацю у цьому напрямку та плани на майбутнє.

І хоч на дворі було вогко і падав з неба дощ, все ж всі присутні подалися до парку і підняли прапор Євросоюзу поряд Державного Прапора України.

Далі учасники прослідували на кладовище до меморіального комплексу для поминального заходу, приуроченому Дню пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається в Україні третьої неділя травня відповідно Указу Президента України за № 1181/2000 від 31 жовтня 2000 року.

Відкрила захід голова міського осередку «Просвіта» Надія Хома, вона зокрема сказала: « Україна пам’ятає імена всіх героїв і минулих, і теперішніх, які не вагаючись віддали найдорожче, що є в кожної людини, свої життя за наш нинішній світлий день. Імена героїв Теребовлянщини вибиті ось на цих кам’яних обелісках, вони закарбовані вічно у наших серцях. І наш обов’язок, обов’язок живих, пам’ятати та шанувати їх!»

Після цього святі отці декан Теребовлянського деканату УАПЦ, митрофорний протоієрей, наставник храму Св. Рівноапостольного князя Володимира о. Володимир Якубишин та отець мітрат, парох УГКЦ Св. Отця Миколая Іван Сивак провели спільну панахиду по загиблих героях України, а присутні гаряче молилися за героїв та за майбутнє України.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null
 
 
 
Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі