Фестивальне Тернопілля: Цвітуть вишиванки у рідній стороні (Фото)

Опубліковано:
17 Травня, 2018

Десятий, ювілейний всеукраїнський фестиваль «Цвіт вишиванки» з великим успіхом відбувся на Тернопільщині.Він,за слова одного співорганізатора Євгена Філя й був приурочений до Дня матері, Всесвітнього дня вишиванки. Місце проведення в Тернополі вибрано не випадково. Це центр краю, що об’єднує різні етнографічні групи українського народу: Галичини, Волині, Поділля. Тут проживає найбільше етнічних лемків. Тернопільщина славиться на увесь світ борщівською чорною вишивкою, галицьким колоритом та його особливостями. Такою широкою палітрою вишиття не представить жодна інша область.

На передодні свята у минулу п’ятницю півтисячі держслужбовців різних рангів свій останній робочий день були одягненні у вишиті сорочки, блузки, костюми. Вони зорганізували масштабний флеш- моб. Фасад адмінбудівлі облдержадміністрації лата обласної ради прикрасило вишите панно величезних розмірів 20х11 метрів, вагою 72 кілограми.

Було вперше встановлено рекорд України. 350 депутатів різних рівнів від Верховної Ради до сільських рад Тернопільщини, Київщини, Черкащини, Львівщини, Івано- Франківщини, Волині зібралися у вишиванках біля центральної будівлі в Тернополі. Представник Книги рекордів України Лєна Вєтров  вручила чотири сертифікатних посвідчення організаторам фестивалю «Цвіт вишиванки» про засвідчення рекорду про найбільшу кількість депутатів у вишивках  у номінації  «масові акції».

– Головне  не рекорд , цей захід має  значно глибший зміст. Ми довели, що депутати різних політичних сил об’єднуються навколо наших прадавніх українських символів, серед яких і вишиванка. Ми  продемонстрували  національно-політичне згуртування, бо у нас в усіх одна мета та мрія-єдина, неподільна Україна,- наголосили очільники  області Віктор Овчарук та Степан Барна.

На фестивалі також було за презентовано міжнародний вишитий рушник «  Єднання» його довжина складає 12метрів.На ньому мають ще з’явитися вишивки з традиційними орнаментами, колоритом з усіх областей України та Криму. Також вишиття з 25-ти країн, де компактно проживають українці. За словами голови оргкомітету свята Євгена Філя на рушнику представлені традиційні вишивки З Тернопільщини, Івано- Франківщини. українців з Канади, Польщі, Німеччини. Естафету урочисто перейняла Черкащина України та державами. Міжнародний рушник вручено відомій майстрині з Канева. Згодом він помандрує іншими регіонами України та державами» . На ювілейному тернопільському фестивалі « Цвіт вишиванки» діяла виставка і  розпродажу народних промислів з 11 областей країни, свою творчість у ковальстві, лозоплетінні, виробів з бісеру, з дерева, глини, кераміку представили понад 150 майстрів звідусіль. Провели ряд цікавих  конкурсів на кращий вишитий герб держави, області, району, селища та села. кращу сорочку і костюм. Усі митці бережуть вдосконалюють і пропагують мистецтво вишивки, даючи цю красу побачити та відчути кожному.

null

 

null

 

null

Ярослав Бачинський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль, #цвіт вишиванки
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: