Тернопільські гімназисти презентували травневі «Павуляківські читання»

Опубліковано:
8 Травня, 2018

Творчості незабутнього талановитого поета із Настасова Ярослава Павуляка притаманні глибоко філософські образи невловимості. Згадаймо, хоча б, назви його збірок: «Блудний лебідь», «Могили на конях», «Дороги додому». Чи вдавалось колись комусь відшукати початок або кінець дороги? А історія з кіньми? У різних традиціях це символ плинності часу, швидкості думки. Здається, ще нікому не вдалось зловити думку або випередити час. Допомогли прожити ці відчуття у Тернопільській Українській гімназії ім. Франка під час проведення «Павуляківських читань», які вже стали тут доброю традицією.

Серед читців поетичних шедеврів п’ятикласники та десятикласники. Вони карбують кожне слово, виважують кожну думку і підкріплюють все це непідробною щирістю. Літературно-мистецька композиція (вчителька української мови і літератури Галина Слюзар) була напрочуд насиченою, адже окрім авторської поезії прозвучала низка пісень (співак Петро Волошин, учень 10-го класу) на слова Ярослава Павуляка, аранжування яких зробив вчитель музики Мар’ян Сидір.   

Ми репрезентуємо сьогодні вірші збірки Ярослава Павуляка «Дороги додому», яка в 2010 році номінувалася на Шевченківську премію в галузі літератури, – розповідає педагог Галина Слюзар. – Книга ілюстрована картинами видатного художника Івана Марчука. Тільки вся Україна і світ знають про Марчука, а Павуляк завжди залишався ніби осторонь, як дитина, його мало хто читав і розумів за життя. «З чужини до отчого порога», «Мені в дитинстві з деревця крутого…», «Ще тоді, в давнину…», «Я сам собі приснився навесні…», «Я живу від весни – до весла…», «Дірка», «Куди тобі, річко…». «Зів’яла сорочка на грудях…»  – неповний перелік віршів, які прозвучали на цьому заході.

Учасників поетичного свята привітав доктор мистецтвознавства, професор ТНПУ ім. В. Гнатюка Олег Смоляк та директор гімназії Анатолій Крижанівський.

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гімназія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #павуляк, #тернопіль, #тернопільські новини, #учень, #читання
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: