Аграрна Тернопільщина: Технології і оптимізація весни

Опубліковано:
30 Квітня, 2018

Квітень основний посівний весняний місяць, як кажуть у народі, саме він рік годує. Сьогодні не можна згаяти й хвилини- тільки встигай. Як зробиш вчасно, то й земля вродить рясно, – каже українське прислів’я. Весняно- польові роботи- це другий щабель після осінній. Дбайливий господар розуміє важливість цього процесу. В сільгосппідприємствах області посіяно з прогнозованих 246,3 тис. га ярих зернових та зернобобових культур понад 40 відсотків. В оптимальні строки не вдалося засіяти увесь прогнозований зерновий клин ярої пшениці- це 19,3 тис. га, зерно лягло у грунт на площі 8,1 тис. га, або 42 відсотки. Краща хлібна «доля» ярого ячменю його засіяно майже 60 тис. га, або 7О відсотків, овес засіяли – на 1,8 тис. га. Все більше прихильників серед аграріїв та фермерів знаходить горох . Під цю бобову культуру відведено 21,7 тис. га, а засіяно уже понад 14 тис. га. Горох- цінний попередник, який покращує агрофон поля. Крім того на нього є попит на внутрішньому і зовнішньому ринках. Тепер усі технічні, матеріальні зусилля хлібороби направили на сівбу кукурудзи, соняшнику, овочевих культур. Бурякосіючі господарства уже посіяли понад 20 тисяч га цукрових буряків із запланованих 30 тисяч гектарів. Слово дане переробникам трудівники ланів дотримають і ця планка буде підкорена, щоб забезпечити цукросировиною чотири цукрозаводи області. А також досягти 2 млн тонн валого збору. Тут застосовані найпередовіші технології, перспективні та високоврожайні сорти вітчизняних та імпортних се лекцій, повний набір мінеральних добрив, нагромаджено препарати захисту рослин та боротьби з шкідникам, проти хвороб. Чимало сільгосппідприємств мають на озброєнні оприскувальну техніку. Окремо про свою європейський ринок нині катастрофічно потерпає від нестачі цієї олійної , кормової культури, її добавок в раціони свиней, молодняка птиці тощо. Поки- що сою посіяно на одній десятій відведених площ, а це 57,9 тис га.

 У свій час піонером з вирощування сої серед фермерів став Іван Мричко з Баворова Тернопільського району. Він вирощує 5-6 сортів цієї білкової культури, щороку менше по сорок центнерів не збирає, використовує три косовиці дозрілої сої. культури, Торік на плантаціях ПП « Мричко» пізньостиглі сорти видали по 4 тонни з гектара. У цьому році її планують вирощувати на 35% усіх посівних площ. Для підвищення врожайності доопрацьовують не лише технології, але набутий досвід спеціалістів підприємства, де побував на демполях у ряді країн ЄС, США. Соя – культура, яка має стійку високу ціну, зберігає грунт, культуру поля тому саме фермери сіють її на чималих ділянках. Зокрема, заслужені працівники сільського господарства України Юрій Березовський, Петро Пеляк, Володимир Коваль, фермери Богдан Григоращук, брати Степан і Ярослав Древницький, Анатолій Бучинський, Володимир Мерва,Ігор Олійник.

Читайте також

У «МРІЇ» стартувала посівна кампанія
Аграрна Тернопільщина: Міцне коріння молодого саду Івана Бойка
Король усіх приправ – часник

Картопля стає рідкість на ланах краю. Торік її було посаджено на 578 га і більшу половину другого хліба плекали трудівники СФНВГ « Коваль» Гусятинського району, культивується картоплярство. У сусідньому Теребовлянському районі у цьому році уже посадили 129 гектарів бульби , що найбільше в області.

Володимир Коваль керівник ФГ «Коваль», заслужений працівник сільського господарства України хоч висадив 50 гектарів бульб ранньостиглих імпортних сортів « Бела Роса», « Рівєра».

– На цьому фоні залишається низькою ціна на картоплю при зростаючих затратах на її вирощення. Хоч технологій дотримуються чітко з осені нарізають гребені, готують добре вироблений грунт, а навесні садять. Продовольчу картоплю ще й досі відправляють споживачам Кривого Рогу та Маріуполя, у Миколаївську, Херсонську, Кіровоградську області. Прикро , але згорнув свою роботу Український дослідний інститут картоплярства У с. Васильківцях вже забули коли тут востаннє відбувалися семінари, виробничі нарада, практичні консиліуми, обмін досвідом,- каже старійшина фермерського руху Тернопільщини Володимир Коваль. Завдяки таким людям як фермери Володимир Коваль, Богдан Григоращук,Юрій Березовський, Іван Мричко.Досвідчені аграрії Петро Газд ,Олег Крижовачук, Василь Вислоцький, Степан Данилишин, Петро Іліщук,Антон Білик, Осип Гасюк,Борис Довгаль, Григорій Пінязь в Україні тримається вітчизняне сільськогосподарське виробництво.

Ярослав Бачинський.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #весна, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #технології
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: