Микола Бесащук: «Досвід розбудови інфраструктурних об’єктів дає впевненість, що успішно втілимо подальші проекти»

Опубліковано:
27 Квітня, 2018

Ремонт доріг, проведення вуличного освітлення, реконструкція закладів соціальної інфраструктури, облаштування комп’ютерних класів в освітніх закладах, сприяння створенню нових робочих місць – такі пріоритети роботи кандидата на посаду голови Дорогичівської сільської об’єднаної територіальної громади Миколи Бесащука, який вже 8 років є сільським головою с. Литячі.

null

«У Литячівській школі вперше за десятки років провели ремонтні роботи»

– Ви вже 8 років очолюєте Литячівську сільську раду. Які кроки здійснили першочергово для розвитку села?

– З перших днів своєї роботи взявся за облаштування дитячого садочка «Наддністряночка». У нас приміщення сільради і садочок поряд, і саме з цього об’єкта почав втілювати зміни в селі. Здійснили комплексні роботи – всі вікна замінили на металопластикові, поміняли двері, провели опалення, воду, облаштували вбиральню, поставили нові меблі та інший інвентар. У дворі встановили гойдалки та огорожу. Зараз у дошкільному закладі створені усі належні умови для дітей. Вважаю, що наш садочок найкращий в районі.

Тобто освітня галузь для вас є однією з пріоритетних?  

– Звісно. Вперше за десятки років у Литячівській ЗОШ І-ІІ ступенів провели ремонтні роботи. Школу відкрили у 60-х роках. З того часу жодного ремонту не було. Уявіть собі, в якому стані було приміщення. Почали роботи із 2013 року. Провели воду, повністю поміняли котли і опалювальну систему, зробили вбиральню. У 2014 році в школі облаштували комп’ютерний клас, провели інтернет, закупили нові меблі. У минулому році 80 відсотків вікон замінили на сучасні, металопластикові, встановили нові двері. Окрім цього, за останні роки перекрили дах школи. На це були виділені кошти із фонду соціально-економічного розвитку за сприяння народного депутата України Олега  Барни.

– У контексті розбудови інфраструктури велика увага надається також сфері культури?

– У 2017 році в Будинку культури провели ремонтні роботи, зокрема замінили всі вікна, двері, відремонтували підлогу. У Будинку народної творчості відбуваються репетиції жіночого ансамблю, а також церковного хору. Окрім цього, у даному приміщенні проводимо урочисті заходи. Тому важливо було привести його до належного стану. Докладаємо максимальні зусилля для популяризації історії нашої країни. В селі є могила воїнам УПА, яка давно потребувала реставрації. Ми провели усі необхідні роботи для збереження пам’ятника. Велика увага надається духовній сфері. У центрі села за моєї ініціативи та за підтримки спонсорів встановили статую «Божої Матері». А в церкві Архистратига Михайла провели капітальний ремонт. Для цього я залучив наших сільськогосподарських інвесторів ТОВ «Агрополіс» і «Ель-Гаучо», які завжди підтримують мої ініціативи щодо вирішення проблем села. Активно долучилися також віряни, громада зібрала частину необхідних коштів. У цій церкві після 60-х років не робили ремонту. Відповідно потрібно було провести роботи. Стіни храму гарно розписали фахівці, у церкві є новий іконостас, для прихожан встановлено лавочки.

«Наш пожежний автомобіль буде обслуговувати вже всі села Дорогичівської громади»

– Як розвивається сільська медицина у Литячах?

– Зрозуміло, що для реформування медицини потрібна відповідна інфраструктура. Максимально сприяємо цьому. У 2016 році було перекрито сільську амбулаторію. Для проведення цих робіт задіяли спонсорів. Українці, які проживають в Канаді, хотіли долучитися до розбудови нашого села. Я запропонував їм спрямувати кошти на перекриття ФАПу. Це приміщення дуже старе. Дах був у жахливому стані. Надзвичайно важливо було провести ремонтні роботи. Адже в цій амбулаторії отримують медичні послуги жителі всього села. Це єдиний медичний заклад у Литячах.

– Чи забезпечені жителі села якісною питною водою?

– У 2003-му році у нас впала водонапірна башта, відповідно не працювала упродовж років. Коли я став сільським головою, взялися її відновлювати. На даний час половина села, а також школа, садочок  забезпечені водою саме з цієї вежі.

– Два роки тому в селі створили пожежну команду?

– Так, і це дуже важливо для безпеки не тільки нашого, а й всіх навколишніх сіл. Минулого тижня були дві пожежі, одна в Буряківці, інша – в Литячах. За півтора року в селі Литячі було погашено дві пожежі, а решта – на виїзді. Наш пожежний автомобіль вже буде належати об’єднаній територіальній громаді, будемо обслуговувати вже всі села Дорогичівської ОТГ.

«Розпочинаємо ремонт дороги Попівці-Литячі»

– Ви маєте багаторічний досвід розбудови інфраструктури в селі Литячі? Які проекти плануєте реалізувати першочергово, якщо вас оберуть головою громади?

– До складу Дорогичівської сільської об’єднаної територіальної громади входить п’ять сіл – Дорогичівка, Литячі, Хмелева, Свершківці та Шутроминці. Чисельність населення громади – близько двох з половиною тисяч людей. Однозначно, це більші масштаби роботи. Відтак і відповідальність зростає. Разом з тим, є напрацювання, які дають впевненість, що успішно вдасться втілити інфраструктурні проекти. І тут в першу чергу йдеться про ремонт доріг. У минулому році за моєї ініціативи і завдяки дружній, спільній співпраці очільників сіл Хмелева, Дорогичівка і Шутроминці та за підтримки сільгоспвиробників відремонтували дорогу з Устечка до Дорогичівки. Зараз триває ремонт доріг між селами громади. Також вже рік працюємо над питанням щодо проведення ремонту дороги Попівці-Литячі. У цьому році Кабінет Міністрів виділив кошти. Вже через тиждень буде починатися ремонт цієї дороги. Необхідно провести вуличне освітлення в населених пунктах громади. Також в планах забезпечити комп’ютерними класами школи сіл Хмелева і Дорогичівка. Народний депутат України Олег Барна пообіцяв посприяти у цьому.

null

Заплановані роботи щодо розвитку Дорогичівської сільської об’єднаної територіальної громади:

– реконструкція закладів соціальної інфраструктури;

– провести ремонт доріг у всіх населених пунктах громади – с. Дорогичівка, Литячі, Хмелева, Свершківці та Шутроминці;

– створити реєстраційну службу; 

– провести капітальний ремонт ФАПу;

– спільно з інвесторами втілити проект щодо використання альтернативних джерел енергії для теплопостачання, зокрема встановлення сонячних батарей;

– створення нових робочих місць із залученням іноземних інвестицій;

– облаштування комп’ютерних класів в освітніх закладах с. Хмелева і Дорогичівка;

– провести або повноцінно відновити вуличне освітлення у населених пунктах громади;

 – сприяти розвитку спорту;

– провести ремонт дороги Попівці-Литячі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #БПП, #дністер, #зліщики, #литячі, #микола бесащук, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОТГ, #справедливість, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: