Відомий тернопільський художник Юрій Чумак відкрив персональну виставку «Чумацький шлях». Вернісаж поселився у світлиці Тернопільської бібліотеки-філії №4 для дорослих « Етно-центр». Назва виставки, зізнаюсь, спочатку збила мене з пантелику. Мені подумалось, що це новий тематичний проект з прив’язкою до конкретного історичного пласту. А все виявилось набагато простіше. «Чумацький шлях» – у значенні не історичних прадавніх персонажів, а як підбиття життєвого і творчого шляху мистця, якому вже за 80. Хоча, у це й важко повірити.

– Тут представлені мої ранні й останні полотна, – каже Юрій Чумак. – Жанрова та тематична палітра різнобарвна: історія, етнографія, натюрморт, пейзаж. Вперше презентую графічні роботи. Хоча мені ближче до душі живопис, бо я краще відчуваю кольори.

Художник зізнається, що зараз фізично вже не може так довго працювати над картиною, як це було раніше, адже роки беруть своє. На початку своєї творчої діяльності, яка припала на часи союзу, він багато працював у жанрі монументалістики.

Помітила, що на полотнах Чумака багато голубого кольору. Не втрималась і запитала про це. «Голубий колір – це колір духовності. У мене завжди була любов до цієї барви. На початках – інтуїтивно, а вже в зрілому віці – свідомо» – поділився зі мною своїми міркуваннями пан Юрій.

На відкриття вернісажу завітало багато гостей. Серед них – директор Тернопільської міської ЦБС Світлана Козелко та директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк. Але найцікавіше було, мабуть, студентам кооперативного технікуму з відділення «Дизайну», адже кому, як не їм, переймати досвід у справжнього Майстра пензля.

Назва виставки несподівано нагадала мені про те, що так називається наша Галактика, а ще – сузір’я. Подумалось, може тому Юрія Чумака так ваблять небесні кольори, адже про них нагадує саме прізвище автора? Якби там не було, але у своїй роботі «Шлях пізнання», яка йому особливо дорога, він намагався торкнутися теми самореалізації людської душі, її призначення у цьому безмежному Всесвіті-світі. Зрештою, це і є кінцева мета людського життя. Але чи всі над цим замислюються?

null

Фото авторки.

 

null

Фото авторки.

 

null

Фото авторки.

 

null

Фото авторки.

 

null

Фото авторки.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #виставка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #художник, #юрій чумак
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: