Не тільки улюблене багатьма ласощі, але і чудодійні ліки від різних хвороб являє собою курага: користь і шкода цих сухофруктів, а також історія їх походження досі залишаються предметами спорів сучасних істориків і дієтологів. Цей відомий кожному з дитинства продукт виготовляється шляхом висушування абрикосів, від яких він і отримує свої численні корисні властивості.

Що корисніше: абрикоси або курага?

Варто зауважити, що сама по собі курага найбільш корисна в якості продукту харчування взимку. Справа в тому, що абрикоси, які можна знайти на прилавках магазинів в цей період, не володіють тим набором живильних властивостей і вітамінів, які зберігаються в куразі, заготовлюється в сезон, влітку. “Зимові” абрикоси нерідко мають апетитний і привабливий яскравий колір. Тим не менш, польщаться на видиму корисність таких фруктів не варто: їх насичене забарвлення досягається, як правило, шляхом обробки фруктів спеціальними хімікатами. Крім того, абрикоси нерідко збирають ще зеленими з тим, щоб вони не псувалися в процесі транспортування. Достиглі ж у штучних умовах фрукти володіють значно меншою кількістю корисних властивостей, ніж правильно приготовлена курага.

Читайте також

З’ївши один фінік, ви запустили в організмі процес, який вже не зупинити

Унікальний склад кураги

Основна користь кураги полягає більше в найбагатшому складі мікроелементів, що містяться в ній, ніж у наборі вітамінів. Тим не менш, вітаміни в цьому вигляді сухофруктів містяться, та, як найбільш корисних з них можна виділити наступні: A, C, B5, PP. Особливою користю володіє міститься у висушених абрикосах вітамін A, необхідний для підтримки роботи органів зору, центральної нервової системи та системи статевих органів. Найбільшу ж користь курага представляє в якості продукту харчування, багатого найважливішими мікроелементами, такими як: залізо, калій, магній і фосфор. Саме за процентною кількістю вмісту цих елементів курага значно перевершує є сировиною для її приготування абрикоси.

Крім цілого набору мікроелементів, до складу кураги входять пектини, а також органічні кислоти. При цьому вміст пектинів, спроможних виводити з організму радіонукліди та важкі метали, в цих сонячних сухофруктах значно вище, ніж у свіжих абрикосах. Настільки високий вміст незамінних для здоров’я речовин дозволяє говорити про унікальність такого продукту харчування, як курага: користь і шкода цього поживного види сухофруктів і стануть предметом нашої подальшої розмови.

Корисні властивості кураги

Завдяки цілого набору корисних речовин, що удосталь містяться в куразі, вона є унікальним засобом для профілактики багатьох хвороб. Вчені давно довели, що вживання сушених абрикосів позитивно позначається на загальному стані здоров’я. Говорячи ж про користь кураги для окремих систем організму, слід згадати її здатність зміцнювати стінки судин, знижувати рівень холестерину і сприятливо впливати на роботу серцево-судинної системи. Чудодійний ласощі є також прекрасним профілактичним і лікувальним засобом для людей, які страждають захворюваннями нирок або щитовидної залози. Відсутність цукру в складі кураги робить її абсолютно незамінним продуктом харчування для діабетиків. Наявність же в ній високого вмісту заліза дозволяє використовувати її для підвищення гемоглобіну і поліпшення функції кровотворення.

Беручи до уваги здатність кураги прискорювати виведення шкідливих речовин з організму і покращувати мікрофлору кишечника, багато лікарі рекомендують додавати в раціон людей, що проходять курс лікування антибіотиками.

Курага для краси і стрункості

Користь кураги як продукту, здатного прискорити зростання волосся і поліпшити стан шкірних покривів відомо людям з давніх часів. У фармацевтиці та косметології ці сухофрукти нерідко включають до складу загальнозміцнюючих і омолоджуючих препаратів, а також застосовують в якості інгредієнта для багатьох косметичних засобів.

Завдяки високому вмісту в куразі корисних для організму і не містять холестерину або шкідливих жирів калорій, вона широко застосовується сучасними дієтологами як складової частини дієт для боротьби з надлишковою вагою. Входить до складу цього виду сухофруктів клітковина сприяє м’якому очищенню кишечника і благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Шкідлива курага?

Кажучи про всіх унікальних по своїй корисності властивості, якими володіє курага, не можна не розповісти і про те, яку шкоду може принести організму її вживання.

Вибираючи в магазині або на ринку цей вид сухофруктів, намагайтеся уникати товару, що має дуже яскравий колір і блискучу поверхню. Для додання куразі настільки привабливого зовнішнього вигляду її обробляють ангідридом. Ця речовина здатна привести не тільки до серйозних розладів шлунка, але і до харчового отруєння. І, навіть якщо вам вдалося придбати продукт, що здається на перший погляд абсолютно нормальним і нешкідливим, не полінуйтеся витратити 15-20 хвилин і витримати курагу в гарячій воді. Така процедура допоможе очистити її поверхню не тільки від накопичилася в процесі зберігання і транспортування грязі, але і від всіляких шкідливих речовин.

Людям, схильним до різних видів харчової алергії, варто вживати курагу з особливою обережністю, так як в деяких випадках містяться в ній речовини здатні призвести до алергічної реакції, що проявляється шкірним висипом, свербінням і навіть набряками.

Протипоказанням до надмірного вживання кураги в якості продукту харчування може стати і наявність виразкової хвороби шлунка. Тим не менш, близько 100 грамів цього продукту в день не тільки не завдадуть шкоди, але і допоможуть поліпшити обмін речовин і процеси травлення.

Таким чином, можна стверджувати, що абсолютних протипоказань до вживання в їжу такого багатого вітамінами і мікроелементами продукту, як курага, на сьогоднішній день не виявлено. І, з’їдаючи кілька сушених абрикосів в день, ви не тільки підтримайте свій імунітет і поліпшите процеси травлення, але й забезпечите собі відмінний настрій і сяюче здоров’ям зовнішній вигляд в будь-який час року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #здоров’я, #користь, #курага, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шкода
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: