Маємо ким пишатися: видатний інженер NASA Михайло Яримович – родом з Тернополя

Опубліковано:
12 Квітня, 2018

За матеріалами Вікіпедії, інженер-винахідник у галузі космонавтики (аеронавтики) Михайло Іванович Яримович народився 13 жовтня 1933 року у польському Білостоку (в минулому – українське Підляшшя). Проте, як стверджує професор, завідувач кафедри менеджменту і підприємницької діяльності Теронопільського технічного університету імені І.Пулюя Богдан Андрушків, Михайло Яримович тривалий час проживав саме у Тернополі.

Ще за іншими даними, окремі члени родини Яримовичів до Другої світової війни проживали в селі Метенів Зборівського району на Тернопільщині.

За словами Богдана Андрушківа, після того, як 11-річним хлопцем разом із сім’єю він виїхав до США, вже будучи дорослим приїжджав у Тернопіль, зустрічався з родиною. «Його дідусь був радником міського голови Тернополя Володмира Лучаківського… Ще згадалася їхня сестра (а може в неї була інша ступінь родинності), звали її Маня…, яка проживала там (у Тернополі – авт) по вулиці князя Острозького… Будинок же Яремовичів був на вулиці Микулинецькій…», – пише Богдан Андрішків у своїй дослідницькій роботі, присвяченій життю михайла Яримовича.

Чим же відомий Михайло Яримович? У США його добре знають, проте в Україні, на жаль, це ім’я маловідоме. Можливо й тому, що будь-яка інформація про космічного дослідника тривалий час була засекреченою. Саме Михайло Яримович брав участь у конструюванні космічного корабля для польту на місяць, відомого під назвою «Аполлон». Він був одним з керівників Національного Космічного Агентства (NASA) США, очолював проекти створення орбітальних станцій для міжпланетних польотів. З 1966 – Президент Міжнародної академії астронавтики, а з 1996 – голова науково-дослідного підрозділу НАТО.

З 1962 до 1977 року працював на уряд США, був помічником адміністратора з експлуатаційних операцій Адміністрації з наукових досліджень в енергетиці, керівником дослідницьких і дослідних підрозділів Військово-Повітряних Сил США, директором групи консультантів НАТО з аерокосмічних досліджень і розвитку (Париж), директором орбітальної лабораторії ВПС США з дослідження Космосу. Крім того, Михайло Яримович був одним з тих, хто втілював проект польоту на Місяць. З 1973 року Яримович — головний науковець Повітряних сил США, головний технічний радник головнокомандувача Військово-повітряних сил США. За президентства Рональда Рейгана Яримович став одним з активних учасників реалізації проекту SDI (Стратегічна оборонна ініціатива або «зоряні війни»).

Після проголошення незалежності України Михайло Яримович співпрацює зі своєю історичною батьківщиною. За його участю реалізується міжнародний проект «Морський старт» (Sea Launch), де використовується українська ракета «Зеніт-3SL». Також він є іноземним членом НАН України (технічна механіка, США, обраний 25 листопада 1992), почесний член Наукового Товариства імені Шевченка та Української Вільної Академії Наук.

«Його широкі технічні знання та майстерність керівництва стали важливим фактором у формуванні розвитку та прийняття концепції і планів орбітальної лабораторії з екіпажем» — говориться у спеціальній Грамоті уряду США на адресу М. Яримовича. Він — лауреат міжнародної відзнаки НАТО «Медалі Кармана» (2001). Активний учасник громадського українського життя США: зокрема, керував студентською секцією Товариства Українських Інженерів Америки. З 1982 — президент Американського інституту астронавтики і аеронавтики.

Один із найвизначніших проектів інженера – це Система глобального позиціонування (GPS), яка дозволяє будь-кому точно визначати свої координати у будь-якому місці Землі. Геніальна за простотою ідея, яка лежить в основі всієї Системи, полягає в тому, що з супутників на об’єкт передаються радіосигнали, які створюють тривимірну систему координат, в якій будь-який об’єкт (статичний або той, що рухається), отримує точні координати. Достатньо мати при собі лише маленький GPS-приймач. Нині ми можемо користуватися супутниковою системою «джі-пі-ес», яка розроблена з безпосередньою участю Михайла Яремовича. Ми гордимося, що її творець – наш земляк. Маленький крок для однієї людини в космосі є великим кроком для всього людства, – сказав американський астронавт Ніл Армстронг, який є особистим товаришем Яримовича, ступаючи на поверхню Місяця.

Анастасія Квітковська.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #NASA, #інженер, #Михайло Яримович, #НАСА, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #тернопільщина
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: